Vakcinacija studenata Kragujevac
Vakcinacija studenata u Kragujevcu. Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Mladi u Srbiji neće da se vakcinišu zbog straha da će im to ugroziti prvo reproduktivno, a potom i opšte zdravlje. Veruju da je vakcina bar jednako opasna koliko i korona - to su neki od najčešćih razloga koji se pominju u istraživanju koje je sprovela laboratorija za eksperimentalnu psihologiju Filozofskog fakulteta u saradnji sa IPSOS-om. Epilog je podatak da je 17 odsto populacije između 15 i 30 godina vakcinisano.

Neke od zabluda koje mlade sprečavaju da zavrnu rukav, u razgovoru za Nova.rs, razbija imunolog Dušan Popadić.

Dušan Popadić
Dušan Popadić

Uverenje da vakcine izazivaju sterilitet

Michael Yeadon, farmakolog i bivši istraživač Pfizera (otpušten je 2011.), je promovisao vezu između vakcine i steriliteta i to na osnovu zajedničkog niza od četiri aminokiseline u S proteinu i proteinu sincitinu-1 koji učestvuje u nastanku placente. Njegov postupak je veoma zlonameran (maliciozan) iz više razloga: 1.) Nije rekao da takav niz aminokiselina postoji i u virusnom S proteinu a ne samo u S proteinu koji se prevede sa RNK koja je unešena vakcinacijom. 2.)Nije rekao gde se još nalazi sincitin-1 (npr. u mozgu) i naveo koja bi još oštećenja mogla da nastanu ukoliko bi nastao autoreaktivni odgovor. 3.) Nije rekao kolika su preklapanja sa drugim proteinima ljudskog tela već se fokusirao na protein koji ima veze (i) sa placentom što može da navede čitaoce na pomisao o sterilitetu. 4.) Nije rekao kolika proteinska sekvenca može da bude meta imunskog odgovora (najčešće desetak aminokiselina) i da te četiri aminokiseline ne znače ništa odnosno ne mogu da indukuju unaksnu reaktivnost, odnosno autoimunost.

Uverenje da vakcina nije preporučljiva mladima iz nekih drugih zdravstvenih razloga

Nema tih zdravstvenih razloga ali ću se osvrnuti na dve najčešće pominjane posledice: Dosta se govorilo o 1.) tromboembolijskim događajima i trombocitopeniji nakon vakcinacije Astra-Zeneca vakcinom i 2.) perikarditisu/miokarditisu nakon iRNK vakcina. I jedno i drugo su veoma retke pojave koje mogu da budu koincidencija sa vakcinisanjem protiv kovida-19. Neuporedivo je veći rizik za troembolijske komplikacije usled kovida-19 nego zbog vakcinacije. Značajan broj pacijenata obolelih od kovida-19 upravo umire usled tromboembolija koje su posledica oštećenja endotela. Trombocitopenije (relativno) često i svakako mnogo češće nastaju kao posledica lečenja npr. heparinom (oko 0,5% lečenih heparinom dobija trombocitopeniju), nego što je to slučaj nakon vakcinacije. Valja napomenuti da je veoma veliki broj obolelih od kovid-19 lečen niskomolekularnim heparinom). Miokarditisi i perikarditisi kod mlađih osoba se javljaju nakon infekcije mnogim virusima (smatra se da u 1-5% svih akutnih virusnih infekcija postoji zahvaćenost miokarda) pa i samim SARS-CoV-2 i to mnogo češće nego nakon vakcinacije.

Uverenje da je vakcina opasna bar koliko i korona

Kovid-19 je mnogo opasniji nego vakcina. Dok je svaki slučaj neuobičajenih postvakcinalnih reakcija stručno i medijski dobro obrađen, manje se piše o posledicama kovida-19 kod preživelih. A samo neke od njih su: 1.) privremena onesposobljenost za normalno funkcionisanje koja može da traje nedeljama a ponekad i mesecima. I za to vreme, studenti ne mogu da odlaze na nastavu, pripremaju i polažu ispite (potencijalni rizici za gubitak godine, smeštaja u domu, statusa budžetskog studenta…); Osobe zaposlene u „neformalnoj ekonomiji“ gube sve izvore prihoda jer ne mogu da rade; Mladi roditelji ne mogu da efektivno da brinu o deci; Gubitak telesne mase (i to mišićne mase tj. sarkopenija), na koji se tokom oporavka nastavlja sindrom hiperfagije (praćen deponovanjem masnih naslaga); Slabljenje plućne funkcije; Smanjenje kognitivnih sposobnosti…

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar