Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Vakcinacija protiv Covid 19, danas je počela i u najvećem kragujevačkom tržnom centru ’’Plaza’’, a građanima su na raspolaganju sve vakcine osim ’’Sputnjik V’’, za koju su potrebni posebni uslovi čuvanja.  Vakcinu je prvi primio odbojkaš Radničkog Vuk Ivanković (21), a punkt će biti otvoren svakog dana od 12 do 20 sati.

Mladi odbojkaš izabrao je Fajzerovu vakcinu i kao prvi vakcinisani građanin u tržnom centru, pozvao je neodlučne pripadnike svoje generacije da se na ovaj način  zaštite  od virusa i ubrzaju sticanje kolektivnog imuniteta.

U tržnom centru svakodnevno će dežurati   ekipe Doma zdravlja, a očekivanja su da na ovaj način svi zainteresovani  lako i bez zakazivanja dobiju vakcinu koju žele. Do sada je u Kragujevcu prvu dozu  primilo blizu  65.000 građana, što je skoro 42 procenta punoletnih,  dok je kompletno vakcinisano 54.000 ljudi.

U Kragujevcu je sa novootvorenim punktom u Plazi,  dostupno sedam mesta za vakcinaciju, na kojima se dnevno u proseku vakciniše oko 500 nezakazanih građana. Zvaničnici očekuju kolektivni imunitet do početka juna.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Procedura za vakcinaciju u tržnom centru ista je kao i na punktovima u okviru zvaničnih zdravstvenih institucija, a svi građani koji se vakcinišu tokom šopinga, porukom će biti obavešteni o terminu i mestu revakcinacije.

Za razliku od tržnih centara koji su novčanim vaučerima i popustima stimulisali građane, u Kragujevcu toga nije bilo na samom otvaranju, ali je najavljeno da će narednih dana, za vakcinisane biti određenih benefita u buticima i drugim lokalima u Plazi.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

U tom gradu  nedavno je ukinuta vanredna situacija, a opada i broj novoinficiranih građana. Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje, za poslednja 24 sata virus je  potvrđen kod 25 osoba, što je oko 5 odsto od ukupnog broja testiranih.

Međutim,  i dalje je veliki broj građana u kućnoj izolaciji, a te preventivne mere izrečene su za 3.770 Kragujevčana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar