Foto: Privatna arhiva

Četvorogodišnja devojčica bademastih očiju i umiljatog pogleda, na svojim nejakim leđima nosi nezamisliv teret. Ona boluje od teškog oblika neurofibromatoze, od koje joj je na leđima izrastao veliki tumor, a dodatno komplikuje što se tkivo uplelo oko bubrega, glavne aorte, kičmene moždine i pritiska joj pluća. Klinika u Istanbulu prihvatila je da uradi operaciju, koja košta 130.000 evra. Da bi ova devojčica otišla na lečenje, neophodno da njena porodica za četiri dana obezbedi još oko 30.000 evra.

Malena Željana Arizanović (4) iz Kragujevca, više nema vremena za čekanje. Ogroman tumor na njenim leđima pritiska i steže pluća, pa tokom sna ona ostaje bez daha. Porodica ove devojčice prolazi kroz
agoniju u iščekivanju vesti o prikupljenom novcu za operaciju. Potrebno je da na računu imaju još 30.000 evra, kako bi krajem nedelje mogli da otputuju u Tursku, gde će Željani biti odstranjen tumor.

„Tumor je toliko veliki, da pritiska pluća i prekida disanje. Trzam se noću i osluškujem da li diše. Svaki njen udah moram da vidim i da čujem, a ujutru, čim ustanem, prvo proveravam da li je živa“, prepričava svoju roditeljsku muku majka Milica.

Foto: Privatna arhiva

Ona je za naš portal pojasnila da je za operaciju ovog progresivnog tumora, na klinici Ačibadem u Istanbulu potrebno oko 130.000 evra i da je zahvaljujući donacijama građana, veći deo tog iznosa prikupljen.

„Mi više ne smemo i ne možemo da čekamo, nama je dragocen svaki dan. Verujemo u ovaj dobri narod da će nam pomoći da prikupimo i preostali iznos“, s mnogo nade kaže Milica, pojašnjavajući da je optimalno vreme za operaciju ovako teškog oblika tumora već prošlo, ali da lekari još uvek daju šanse da se on odstrani bez većih posledica.

Željana (4) je rođena kao zdravo dete sa ocenom devet, a na redovnom kontrolnom pregledu sa godinu i po dana otkrivena joj je skolioza kičme. Međutim, kasnijim detaljnim analizama, ustanovljeno je da
boluje od težeg oblika neurofibromatoze TIP 1 i da se u njenom telu razvija tumor.

„Tumor raste na leđima i krivi Željaninu kičmu, ali je opasniji za unutrašnje organe. Pritiska pluća i ona povremeno gubi dah i prestaje da diše. To je užasan osećaj. Nemoćni smo da joj pomognemo…
izbezumimo se od straha dok čekamo da prodiše’’ drhtavim glasom priča Milica.

Foto: Privatna arhiva

Ona kaže da se tumor, prema poslednjim medicinskim analizama, upleo u spinalne kanale, oko kičmene moždine, bubrega, glavne arterije i da svojom težinom pristiska sve unutrašnje organe.

Klinika u Turskoj prihvatila je dokumentaciju za lečenje ove devojčice, a troškovi operacije iznose oko 110.000 evra, dok je za put i višemesečni smeštaj porodice potrebno još oko 20.000.

Rastrzani između uznapredovale bolesti i nade za izlečenje, koja ima svoju „cenu“, roditelji malene Željane uzdaju se u plemenitost i dobrotu građana, koji su mnogo puta do sada pomogli bolesnoj deci.

Oni su, s puno poverenja, život svog deteta stavili u naše ruke, a na nama je da ih ne izneverimo i još jednom pokažemo da najsložnije i najbrže igramo u finišu utakmice.

Do cilja su ostala još četiri dana i 30.000 evra.

Foto: Humanitarna fondacija Budi human

Pomoć za Željanu Arizanović

Željani Arizanović možemo pomoći slanjem SMS poruka i uplatom na dinarski i devizni račun preko Fondacije „Budi human“.

Slanjem SMS poruke: 934 na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upisati – human934 na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000823186-14

Uplatom na devizni račun: 160600000082346841

IBAN: RS35160600000082346841

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar