Hirurg iz KG: Katastrofalno mali odziv kolega za vakcinaciju

Društvo 08. jan. 202118:53 > 19:4547 komentara
Podeli:
vakcine protiv korone
Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Za vakcinaciju protiv koronavirusa u kragujevačkom Kliničkom centru, prijavilo se samo šest odsto zaposlenih koji rade u non-kovid klinikama. To je na svom tviter nalogu objavio hirurg iz Kragujevca, dr Vladimir Đorđević, ističući da je za njega ovo ’’katastrofalno uznemirujuć podatak’’, koji građanima šalje lošu poruku. Imunizacija protiv koronavirusa u kragujevačkom centru počela je 5. januara, kada je vakcinisano 125 zaposlenih u kovid sistemu. Tada je najavljeno da će 8. i 11. januara biti vakcinisano medicinsko i nemedicinsko osoblje iz non-kovid režima, odnosno zaposleni koji su se dobrovoljno izjasnili za Fajzerovu vakcinu.

Doktor Vladimir Đorđević za Nova.rs kaže da ga je prilično uznemirio podatak o malom broju prijavljenih medicinskih i nemedicinskih radnika za dobrovoljnu imunizaciju protiv koronavirusa. Objašnjava da je do jednocifrenog procenta dobrovoljaca za Fajzerovu vakcinu došao „prostom matematikom“, koristeći tabelu sa brojem i rasporedom vakcinacije koja je dostavljena svim klinikama i podatka koji je nedavno u medijima izneo vršilac dužnosti direktora KC Predrag Sazdanović, da u toj ustanovi ima 2.600 zaposlenih.

„Šest posto prijavljenih je izuzetno malo. Ovako slab odziv zaposlenih u zdravstvu šalje negativnu poruku građanima, koji s pravom mogu da se pitaju ’ako se ne vakcinišu lekari, zašto bih se onda ja vakcinisao’. Ovakva situacija može da stvori konfuziju među običnim građanima, koji su svakodnevno izloženi brojnim uticajima antivakserskih lobija i botovanju na društvenim mrežama. Ovo je isto kao kad siromahu daš kiflu, a on se požali da je kriva“, revoltirano kaže dr Đorđević.

On dodaje da ga, u ovom trenutku, kada se još uvek ne zna koliko će pandemija trajati, čudi mali odziv medicinskih radnika, koji su kako kaže, imali priliku da se sustretnu sa oboljenjem i da na pacijentima vide posledice virusa, navodeći „da su to ipak zdravstveni radnici, a ne zaposleni u Zelenilu“ i da bi svojim primerom trebalo da pošalju snažnu poruku protiv „pogubne botovske antipropagande“.

Foto:Privatna arhiva

Doktor Đorđević je za naš portal istakao da je „jedva čekao vakcinu“, kao i da je zajedno sa suprugom, koja je takođe lekar, danas, među prvima vakcinisan. On dodaje, da je upravo Fajzerova vakcina njegov favorit, jer je, kako ocenjuje, „napravljena genijalno, na jedan prost trik“ koji kako kaže, „tera ćelije da proizvode protein koji je antigen za virus“.

„Smatram da ćemo svi mi koji smo sada vakcinisani i kada za 21 dan dobijemo drugu dozu, razviti imunitet i tako biti zaštićeni od virusa. Koliko dugo će naš imunitet trajati, to u ovom trenutku još niko na svetu ne može da kaže, jer je kratko vreme da bi se znao odgovor na to pitanje, ali je bitno da budemo zaštićeni u ovom trenutku, dok je epidemija u toku“, jasan je dr Đorđević.

„Država se licemerno odnosi prema vakcinaciji“

Kragujevački hirurg dr Vladimir Đorđević, za Nova.rs iznosi svoj lični stav, navodeći da se uz svakodnevnu antipropagandu na društvenim mrežama i „država licemerno ponaša kada je u pitanju kolektivna imunizacija“.

„Država je ispunila svoju formu. Zvaničnici nam saopštavaju da su obezbedili Fajzerovu, kinesku, te rusku vakcinu… pozivaju na vakcinaciju, a u stvari mole boga da se ne vakcinišu svi ljudi. Kada vakcine pretvorite u novac, to su astronomske cifre. Od sedam miliona građana Srbije, vakcinu bi možda moglo da primi oko četiri miliona, ako uzmemo u obzir da su pojedini građani preležali virus, dok drugi ne mogu da se vakcinišu iz zdravstvenih razloga. E, kada se sve pomnoži sa dva, jer su potrebne dve doze, pa puta 20 evra po jednoj vakcini, to je mnogo novca za državu. Mislim da ovako slab odziv odgovara državi i zato smatram da se licemerno ponašaju“, zaključio je dr Đorđević.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

U Kragujevcu do sada vakcinisano 300 ljudi

Imunizacija protiv koronavirusa u Kragujevcu je zvanično počela 25. decembra prošle godine, kada je Fajzerovu vakcinu primilo 50 korisnika u tamošnjem Gerontološkom centru. Sledeća isporuka vakcina bila je namenjena medicinskom i nemedicinskom osoblju iz kovid bolnica, a za dobrovoljnu imunzaciju prijavilo se 125 zaposlenih u Kliničkom centru, koji su vakcinisani 5. januara.

U kragujevačkom Domu zdravlja, koji operativno sprovodi vakcinaciju zaposlenih u zdravstvu, našem portalu je potvrđeno, da je danas vakcinisano takođe 125 zaposlenih u Kliničkom centru, kao i da će u ponedeljak 11. januara biti obavljena vakcinacija 150 medicinskih i nemedicinskih radnika iz te ustanove, koji su se izjasnili za Fajzerovu vakcinu.

Ovu informaciju, našem portalu potvrdio je i vršilac dužnosti direktora KC Kragujevac dr Predrag Sazdanović, koji je naveo da će prema planu u petak i ponedeljak biti vakcinisani svi koji su se dobrovoljno prijavili za Pfizer- BioNTech vakcinu.

Pripremljeno je dovoljno vakcina za sve zainteresovane zaposlene radnike u KC Kragujevac, a ukupan broj vakcinisanih saopštićemo u ponedeljak“, naveo je dr Sazdanović u svom odgovoru.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar