Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da aktuelna vlada apsolutno zastupa vladavinu prava i da na tome radi predano, navodeći da će nelegalno izgrađeni objekat na Pačićevom vrhu biti do kraja porušen.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je nelegalno sazidani objekat na Pančićevom vrhu primer vladavine prava koju ova vlada zastupa, kao i na konstataciju da država dve godine nije sposobna da sruši taj objekat, Brnabić je rekla da će rušenje biti završeno i da pravda nekada jeste spora, ali dostižna.

„Ova vlada apsolutno zastupa vladavinu prava i radimo na tome predano. Ovo je primer da je pravda nekada možda spora, ali svakako dostižna. Taj objekat ove godine ne radi. On je polusrušen, počelo je rušenje i završiće se rušenje. U tom smislu, da, ovo je primer vladavine prava, ali pravda jeste nekada spora“, rekla je Brnabić.

Prethodno je na konferenciji za novinare u Zemunu, gde je počela gradnja stanova za bezbednjake, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, odgovarajući na pitanja novinara na istu temu, rekao da se nada da će do kraja godine objekat na Pančićevom vrhu biti u potpunosti porušen.

„Nadam se da će to biti do kraja godine, a svakako će biti srušen do poslednje cigle. Inspekcija je bila tamo, razgovarali su sa investitorkom koja je uklonila krov, stolariju, deo instalacija…“, naveo je Stefanović.

Najveći deo tog objekta iznutra, porušila je investitorka koja je, kako je objasnio ministar, uklonila krov objekta.

„A kada je zima počela nešto ranije nego što je očekivano tamo, kada su vremenski uslovi onemogućili težu mehanizaciju da to poruši nakon toga, oni su stali sa radovima i, na kraju krajeva, biće završeno sigurno. Biće porušeno do poslednje ciglice, sve“, istakao je Stefanović.

On je naveo da investitor ruši o svom trošku, što je, kako je ukazao, dobro za Republiku Srbiju kako država ne bi trošila svoj novac na rušenje.

Stefanović je pojasnio odgovarajući na pitanja novinara da je važno da se objekat ruši, a da je uloga Ministarstva unutrašnjih poslova da obezbedi asistenciju pri rušenju.

Ministar policije je još u avgustu prošle godine najavio da će nelegalno sagrađen objekat na Pančićevom vrhu biti srušen “do poslednje cigle” do kraja 2019. godine, ali se to nije dogodilo.

Gradnja tog objekta odvijala se skoro godinu dana bez ikakvih problema, naočigled nadležnih institucija.

Građevinska inspekcija Ministarstva građevinarstva reagovala je na bespravnu gradnju tek nakon interesovanja medija, ali radovi nisu stali čak ni nakon rešenja o rušenju koje je Ministarstvo građevinarstva izdalo 24. januara 2018.