Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Radoš Petrović iz Lunovog sela na protest u Užicu poneo je vodu koju je zahvatio iz reke koja protiče kroz ovo selo, kao dokaz koliko je situacija s deponijom „Duboko“ ozbiljna. Posebno je kivan na vladajuću stranku, kritikujući sve njihova dosadašnja postupanja, od dolaska na vlast pa do danas. Pred okupljenim građanima je potvrdio da je do sada glasao za Srpsku naprednu stranku, da ga je danas stid zbog toga i pred svima obećao da SNS nikad više neće dobiti njegov glas.

„Na naš poziv došli su predstavnici vlasti kad smo u selu organizovali skup. Nakon što smo istakli naše probleme, njihov odgovor je bio – džaba je priča, mi nastojimo da problem rešimo. Ovih dana smo brzo krenuli u kupovinu zemljišta i širenja deponije, deponija mora da radi, mi drugog izlaza nemamo, doslovce je rekao zamenik gradonačelnice, sa stavom kao da je to osnovna delatnost ovoga grada.

Međutim, tu su bili i batinaši. Pamtim 50 godina unazad, u selu su se održavali zborovi po raznim pitanjima, nikada i niko u Lunovo selo nije doveo batinaše. Oni su to uradili zato što znaju koliko su krivi za ovo delo koje su učinili“, započeo je svoj govor ogorčeni Petrović.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Njegov govor, na svaki pomen vlasti prekidala su glasna negodovanja mase, uz glasne poruku: „Uaaa, banda napolje, lopovi“… Petrović se osvrnuo na vodu punu otrova koji dolaze s deponije, a kako izgleda pokazao je prisutnima.

PROČITAJTE JOŠ

„Pitanje vode koja ide s deponije, koja spira otpad i koja je zatrovana. Deset godina meštani se žale, ali ne vredi. Kad poneki ode tamo oni mu obećaju kamion kamena, ovo ili ono, pošalju ga kući i na tome se sve završi. Sad kad je sve došlo do kraja, ovako izgleda voda. Pogledajte svi, s ovim se zaliva povrće, nema druge vode. S ovim hranu zaliva i Požega i svi redom niz Moravu. Kad se prijavi inspekciji, dolazi inspektor. uzima uzorak i kaže kako je za njih voda tehnički ispravna. Mi meštani, svaki dan gledajući u tu vodu, pitamo se da li taj stručnjak koristi svoje znanje i diplomu ili radi po nagovoru ovih moćnika koji su zaposeli opštinu“, kazao je Petrović.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

On kaže da su meštani pitali nadležne u deponiji šta je rešenje a da su od tehničke direktorke dobili odgovor koji je citirao:

„Mi smo jedno vreme terali tu otpadnu vodu u Požegu gde smo sipali u neku šahtu. Posle toga, kada su Požežani videli, oni su nam zabranili. Posle toga, u celoj Srbiji smo pokušali da taj otpad negde smestimo ali niko nije hteo da čuje. Bili smo spremni sve da platimo, bez obzira koliko je daleko, da to rešimo“, interpretira Petrović i kaže da su, po odluci nadležnih, svi otrovi i sve hemikalije pušteni u reku da truje narod.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Kaže da u njihovoj reci, gde su se deca nekada igrala i pecala ribu, nema više ni jedna živa živuljka, sve je otrovano. Problem je, kako navodi, prevazišao i okvire zaštite životne sredine pa se, pored zdravlja i prirode urušava i imovina.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Kamioni su nam sve puteve razvalili. Odgovorno tvrdim da ni jedno dete, kuda idu kamioni i vuku smeće, ne sme da ide putem. Oni voze brzo, putevi su uski i uništeni, deca skaču po kanalima, deca su preplašena. Na to smo takođe upozorabvali ali niko ništa preduzeo nije. Problem svih nas građana je to što naša vlast ima ugovor sa požeškim azilom pasa koji dolaze i sakupljaju kučad po Užicu, teraju u požeški azil a odozdo ih dovoze u zatvorenim prikolicama i puštaju u sela, na stotine pasa. Ti psi su poklali stotine ovaca i kokošaka pa su čak napali i dete u Ribaševini koje je sedam dana bilo u bolnici. Da nije bila sestra kraj njega, dete bi završilo život. Na to su nam rekli da to tako mora. Obraćali smo se opštini, miliciji a oni su nam rekli: Pa nema veze, za tu štetu ćete dobiti nadoknadu“, svedoči Petrović pitajući čije su to pare? Naše, to su pare nas građana!

Radoš se, a kaže i njegove komšije i građani Užica, pitaju šta je sa njihovom gradonačelnicom?

„Svako jutro se pitam, i pitam komšije: Šta je sa našom gradonačelnicom? Da li je ona zdrava. Vazduh je toliko zagađen da narod beži u kuću, sklanja se a ona izjavljuje da je vazduh u granicama normale i nema čestica. Ja kažem, ljudi, možda joj je zapušio nos pa ne oseća. Dva dana posle, čovek koga je u porodici zadesila nezapamćena tragedija, koji čak možda i ne zna da postoji deponija, šišao je nešto u polju i zapalio taj otpad i malo sena. Odmah je došla interventna policija sa dva vozila a gradonačelnica odmah objavila da su meštani dovukli pet plasova sena i zapalili pored merne stanice, da bi zagadili vazduh. Pa se ja pitam, kada tako priča i takve stvari iznosi u javnost, da li joj taj virus iz nosa nije prešao na mozak?

„Na sve ovo mogu da kažem da ovako drsko i nepismeno rukovodstvo u ovom gradu nije postojalo. Oni su nama rekli na sastanku u selu da ogromne pare stižu iz Evropske unije, da su odvojene a radi se o tome da se oni raduju jer čekaju da uzmu deo kolača. Ne smemo dozvoliti da ni jedan kamion više dođe na deponiju da istovara đubre, po cenu života. Evo ovde obećavam, prvi ću leći pod kamiom, sedamdeset mi je godina pa nek izgubim glavu“, naglasio je Petrović.

Na samom kraju obraćanja građanima, osvrnuo se na prozivke vlasti koja pokušava da protestu dodeli političku konotaciju.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Kažu da je ovo politički skup. Sa ovim politika nema nikakve veze. Ja ću da vam kažem da sam uvek glasao za naprednjake ali nikad više, nikad! Gospodinu Vučiću poručujem, neće njemu narod smaći glavu, ovi njegovi će mu doći glave i proći će ko Slobodan Milošević, istim putem“, zaključio je Petrović.

Regionalna sanitarna deponija „Duboko“ u Užice počela je da gori još 16.marta a požar serazbuktao 3.maja od kada sve angažovane snage ne uspevaju da ga ugase niti postoji naznaka da će se to uskoro desiti.

BONUS VIDEO Opozicija traži ostavke zbog požara na deponiji Duboko

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare