Foto: inovacije.gov.rs

Srpski respirator, dezinfekcioni tunel i kabina, pult za beskontaktno merenje temperature, mobilni ozonizatori, zaštitne maske i odela, našli su se među 12 inovativnih projekata, čiji je cilj bio suzbijanje efekata pandemije virusa korona, a koje je u martu 2020. inicirala premijerka Ana Brnabić. Ove izume promovisao je Nenad Popović, ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, a finansirani su iz Fonda za inovacionu delatnost. Ideje za projekte u koje su uložena 53 miliona dinara su realizovane, ali nikada nisu doživele širu primenu i nije poznato kakvu korist građani Srbije imaju od njih.

Na ovim inovativnim projektima, od kojih je svaki koštao do šest miliona dinara, radilo je 12 preduzeća, a već u maju 2020. predstavljeni su prvi rezultati. Međutim, o njihovoj daljoj proizvodnji i širokoj primeni, čini se, niko od tada ništa ne zna. Premijerka se slikala kako prolazi kroz dezinfekcioni tunel, ministar Popović je govorio o proizvodnji prvog srpskog respiratora, ali do toga još nije došlo, a što se zaštitne maske tiče, u javnosti je izvrnuta ruglu, pogrdno su je nazvali i „svinjska njuška“, pa je od tada nismo videli.

Naime, u maju 2020. srpska startap kompanija „Smart Research“ i Institut „Mihajlo Pupin“ razvili su prototip prvog srpskog respiratora.

Ministar Popović je tada naglasio da će osvojena tehnološka rešenja biti korišćena u proizvodnji srpskih respiratora za tretman pacijenata zaraženih virusom korona, ali nije precizirao kada će to tačno biti. U nadi da ćemo dobiti neke odgovore, pozvali smo Marka Panića, direktora kompanije „SmartResearch“, i pitali ga šta se dešava sa proizvodnjom domaćeg respiratora.

– Ne mogu ništa da vam kažem, nisam više rukovodilac tog projekta – bilo je sve od odgovora koje smo dobili.

Prvi srpski dezinfekcioni tunel konstruisao je i proizveo tim mladih stručnjaka iz Šapca. U početku je bio postavljen ispred kovid-ambulante Doma zdravlja u ovom gradu, a kasnije ispred još nekoliko ustanova. Srpsku masku, koja štiti od korone, prvi put je u javnosti nosio Ivan Rakonjac, direktor Fonda za inovacionu delatnost, ali ovaj izum, zbog neobičnog dizajna, nije naišao na odobravanje javnosti.

Kada smo pitali za širu primenu „srpskih izuma protiv korone“, u Fondu za inovacionu delatnost rekli su nam da je njihov posao bio da obezbede novac za razvoj, i da je taj projekat za njih gotov.

– Novac za inovacione projekte išao je preko Ministarstva prosvete, a na inicijativu premijerke Ane Brnabić. Objavili smo kovid-poziv u trenutku kad je krenula pandemija, a finansirali su se projekti koji su odmah mogli da daju neki odgovor. Stiglo nam je tada preko 200 projekata, a za 12 smo imali sredstva za finansiranje. Svaki je dobio do šest miliona dinara, neki više, neki manje. Mnogi su vrlo brzo našli namenu. Svi su završeni i to je ono što je nama bilo važno. Dali smo novac za razvoj, ali ne i za dalju proizvodnju i distribuciju – objašnjava za „Novu“ Lenka Žilić, iz ovog fonda.

Pojedini projekti su se pokazali kao „bacanje para“.

– Svi su se smejali srpskoj masci, ali ne znam kakav joj je bio kvalitet. Zatim, dezinfekcioni tuneli koristili su se u nekim privatnim klinikama u kojima su u to vreme svi bili zaraženi i rekao bih da nisu najbolje funkcionisali. U Kraljevu smo samo mesec dana koristili jedan srpski tunel, ali nije pokazao efikasnost i sklonili smo ga. To su bačene pare. Najviše interesovanja izazvao je srpski respirator. Prvi put kada su ga prikazali u medijima, izgledao je kao balon za mehaničku ventilaciju, ili ambu-balon, kako ga zovemo, sa mehaničkom rukom, koja je najobičnija presa koja pritiska balon i glumi ventilator. Takav respirator bio je aktuelan u zemljama u kojima nije bilo dovoljno kvalitetnih respiratora. Tada su najavili da će kroz dva meseca srpski respirator biti korišćen u bolnicama. Posle te najave niko ga od tada pomenuo nije – ocenjuje za „Novu“ dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

 

 

****

BONUS VIDEO: Dr Tanja Adžić o „životnom ruletu“ mladih koji obole od korone

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare