Foto: Shutterstock

Nestrpljivo, više od 10 godina, čekamo dan kada će cela Srbija biti kao Novi Sad i Šabac, i obezbediti svim devojčicama besplatnu i lako dostupnu vakcinu protiv HPV-a, koja spašava od bolesti koja svakoga dana u našoj zemlji ubije jednu i “napadne” čak četiri žene - raka grlića materice. U zemljama u kojima je vakcina protiv HPV-a besplatna, ali i obavezna, stope oboljevanja i smrtnosti od ove vrste raka su na najnižem nivou.

Oboljenja izazvana humanim papiloma virusima (HPV) svrstavaju se u grupu prioritetnih zdravstvenih problema, a Novi Sad već drugu godinu zaredom obezbeđuje sredstva za besplatnu vakcinaciju dece, uzrasta od 12 do 18 godina protiv HPV infekcija.

„U Novom Sadu je odličan odziv na vakcinaciju. Dajemo četvorovalentnu i devetovalentnu vakcinu protiv HPV-a, međutim njih nijelako nabaviti. Ove vakcine su najbolja zaštita od HPV infekcija, ali ne štite 100 odsto. To moram da naglasim, zato što devojke koje je prime, treba da znaju da vakcina ne znači da im je dozvoljen nezaštićen seksualni odnos. Zaštita uvek mora biti prisutna, kao i redovni pregledi. Do 12. godine života najbolje je dati ovu vakcinu, jer je tada najjači imuni odgovr. Ipak, daje se sve do 27 godine, čak su neke studije pokazale da je mogu primiti i žene koje već imaju promene na grliću materice, i da će im pomoći“ kaže za Nova.rs dr Mirjana Anđelić, specijalista ginekologije i akušerstva iz Novog Sada.

Ona napominje da u Australiji, koja ima najnižu stopu obolevanja i smrtnosti od raka grlića materice, vakcinu protiv HPV-a primaju i dečaci.

„Ovaj virus izaziva brojne polne bolesti, koje su smrtonosne i pogađaju i mušku populaciju. Cena jedne doze HPV vakcine je između 10 i 12.000 dinara, a za zaštitu su potrebne tri doze. Ako bi država obezbedila određenu količinu ovih vakcina na nivou cele zemlje i ako bi one bile besplatne za građane, znatno bismo poboljšali zdravlje žena u narednom periodu. Vakcina treba da bude doborvoljna, lako dostupna i da ide uz savet lekara. Ukoliko roditelji žele da vakcinišu svoju decu, jave se izabranom pedijatru, koji pregleda dete, kao i za svaku drugu vakcinu, i ako nema neku trenutnu infekciju, temperaturu, i ako i nije alergično na komponente u vakcini, može da je primi“, objašnjava dr Anđelić.

Polnoprenosivi karcinomi češće se javljaju u zemljama sa nižim ekonomskim razvojem i niskom zdravstvenom kulturom.

„Recimo u nordijskim zemljama je karcinom grlića materice jako retka pojava, iako je promiskuitet mladih na visokom nivou. Međutim oni pored vakcinacije, koriste dugoročne kontraceptivne metode, razne implante koji ih štite od bolesti. Ne znam zašto je stalo uvođenje ove vakcine u Srbiji, jer sa kampanjom se krenulo u nekom trenutku, a onda su je prekinuli. Verovatno nije bilo velikog interesovanja javnosti. Ako bismo uveli besplatnu vakcinu u celoj zemlji, 90 odsto vakcinisanih bili bi zaštićeni od raka grlića materice i desetostruko bi se smanjila smrtnost i obolevanje u narednim godinama. Inače, rak grlića materice poslednjih godina, u Srbiji je, posle raka dojke i debelog creva, najčešći ubica“, naglašava dr Anđelić.

Neshvatljivo je da na teritoriji cele države ova vakcina nije već obezbeđena.

“Potrebna je politička volja da bi se uvela besplatna vakcina protiv HPV-a. Samo Zavod za javno zdravlje može da raspiše tender, a mi ćemo onda obezbediti finansije za vakcine. Australijske naučnice dokazale su efikasnost vakcine protiv HPV-a, i obratile su se Srbiji sa svojim preporukama. Osim Novog Sada, i grad Šabac je doneo odluku o finansiranju vakcina, ali opet se čeka Zavod za javno zdravlje, koji mora da raspiše tender za nabavku, jer sve zavisi od njih. Program za vakcinaciju protiv HPV-a je spreman još od 2009., samo treba da se angažuju zavod i država. Sve je to sada dodatno usporeno zbog pandemije koronavirusa. Samo da Zavod za javno zdravlje raspiše taj tender i gradovi će finansirati vakcinu“ objašnjava za Nova.rs Marija Ratković, publicistkinja i aktivistkinja iz Šapca, koja je prošla kroz borbu sa rakom grlića materice, a sada se bori da što manje žena zbog HPV virusa izgubi svoje zdravlje.

Vakcinacija koja spašava od raka grlića materice predstavlja pitanje koje je iznad dnevne politike, i zato nikome nije u interesu da se njome bavi.

„Prvi rezultati ove vakcine vide se tek posle pet godina. Međutim dovoljan pokazatelj efikasnosti je to što vidimo da kako koja država uvede program besplatne vakcinacije protiv HPV-a, drastično se smanji broj umrlih i obolelih od raka grlića materice. Makedonija je još 2009. uvela ovu vakcinu kao obaveznu, u Mađarskoj je takođe besplatna, kao i u Hrvatskoj još od 2015. Samo u BiH, Crnoj Gori i Srbiji, još nije uvedena ova vakcina kao besplatna i lako dostupna“, naglašava Marija.

Za projekat „Preporučena imunizacija protiv HPV infekcije dece školskog uzrasta u Novom Sadu“ koju realizuje Institut za javno zdravlje Vojvodine, Grad je iz budžeta izdvojio blizu 15 miliona dinara za imunizaciju, za oko 650 dece koja imaju izabranog pedijatra u Domu zdravlja „Novi Sad“.

Bonus video: Podcast Snaga uma i gošća Marija Ratković

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar