Hram Svetog Save
Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Samo tokom ove godine, kada smo se suočili sa epidemijom koronavirusa i oštrim padom privredne aktivnosti, država je odlučila da čak dva puta zahvati u budžetsku rezervu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi dodeli ukupno milijardu i 200 miliona dinara za završetak Hrama Svetog Save na Vračaru, koji se gradi od 1935. godine. Predsednik Aleksandar Vučić objavio je da je država u prethodne tri i po godine za izgradnju Hrama izdvojila 43 miliona evra, "najviše u poslednjih 50 godina". Šta smo sve mogli da uradimo sa tim novcem, umesto da ga potrošimo na ubrzanje izgradnje Hrama?

Pročitajte još:

Od 2017. do danas, Srpska pravoslavna crkva (SPC) mogla je da računa da će joj jednom godišnje na račun leći barem milijardu i 200 miliona dinara, ili oko 10 miliona evra.

Prema podacima na koje se pozvao VOICE, u decembru 2017. uplaćeno je 1,2 milijarde dinara iz budžetske rezerve za Hram svetog Save, da bi krajem sledeće godine, u novembru 2018. stiglo još milion evra za „izmirenje prispelih zakonskih obaveza“.

„U prošloj godini, SPC je dobila 80 miliona dinara za nastavak radova na obnovi manastira Hilandar, zatim 1,18 milijardi dinara za nastavak radova na Hramu Svetog Save, pa još 30 miliona dinara za izgradnju manastira, Srpskog centra i muzeja u okviru SPC u Švedskoj i Mađarskoj.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Još 27,5 miliona dinara uplaćeno je za pomoć Eparhiji gornjokarlovačkoj u Hrvatskoj, a onda i 59,1 milion dinara kao ‘dotacija’ Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj. U avgustu 2019. izdvojeno je još ukupno 88 miliona dinara za obeležavanje osam vekova autokefalnosti, kao i za završetak radova i uređenje manastira Žiča i katedralnog hrama u Kraljevu“, objavio je VOICE.

SPC i druge verske zajednice, inače, osim toga što se finansiraju direktno iz budžeta, novac obezbeđuju i kroz donacije i iz sopstvenih prihoda od raznih crkvenih i verskih usluga, kao i od privrednih delatnosti, ali se čini da je ceo račun za završetak Hrama Svetog Save ispostavljen republičkom budžetu – bilo bi dobro proveriti koliko SPC izdvaja, ali ona, kao ni druge crkve i verske zajednice, nema obavezu podnošenja završnih računa.

 Ordenje za Vučića i Malog

Prošle godine u oktobru, svega pet dana nakon što je iz budžeta izdvojeno blizu milion evra za završetak izgradnje Hrama Svetog Save, SPC je ministru finansija Siniši Malom dodelila orden Velikomučenika Кragujevačkih prvog stepena. Kako je tada saopštilo Ministarstvo finansija, Mali je godinu dana ranije, kao gradonačelnik Beograda, izdvojio sredstva koja su bila neophodna kako bi se posle 10 godina završio hram kod Lazarevca.

SPC je istog meseca dodelila orden i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i to za „delatnu ljubav prema Crkvi i neumornu borbu za celovitost Srbije, a posebno za očuvanje Kosova i Metohije u njenom sastavu“.

Godišnje za Hram kao za puteve

Ukoliko se, za početak, zadržimo na ovogodišnjoj uplati Crkvi, brzo „češljanje“ republičkog budžeta za ovu godinu nam otkriva koji projekti su dobili istu ili manju podršku od završetka izgradnje Hrama Svetog Save u Beogradu.

Sa milijardu i 200 miliona dinara, koliko je tokom jula iz budžeta stiglo na specijalni račun Crkve, mogli smo da „podignemo kapacitete Sektora za vanredne situacije u periodu 2019. – 2021.“, za šta je ove godine planirano 852 miliona dinara, izgradimo granični prelaz „Gostun“ (planirano 309,8 miliona dinara) ili pokrijemo komplet izgradnju puta Kragujevac – Batočina, za šta smo ove godine u budžetu rezervisali 900 miliona dinara.

Hram Svetog Save
Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Tih milijardu i 200 miliona dinara, koliko je Crkva dobila za Hram Svetog Save, jednako je kompletnoj sumi za rehabilitaciju puteva i održavanje bezbednosti u saobraćaju u ovoj godini.

Šta sve možemo sa 43 miliona evra

Vratimo se izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da je država u poslednje tri i po godine uložila 43 miliona evra u izgradnju Hrama Svetog Save u Beogradu.

Ako pogledamo za šta će se država ove godine zadužiti u toj vrednosti, a što su takođe javno dostupni podaci u budžetu, može se videti da je 43 miliona evra igrom slučaja vrednost zajma koji država uzima za podsticaj inovacija i preduzetništva od Svetske banke.

Projektni zajam za izgradnju nove Univerzitetske dečije klinike „Tiršova 2“ vredan je 54 miliona evra, tako da nam „fali“ još jedna dotacija redovnih godišnijh 10 miliona evra za SPC da dostignemo vrednost kredita za ovu preko potrebnu bolnicu.

Hram Svetog Save
Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Kod Evropske banke za obnovu i razvoj zadužićemo se sa ukupno 30 miliona evra za sprovođenje dve faze programa za borbu protiv klimatskih promena i poboljšanje navodnjavanja, što je značajno manje od pomenuta 43 miliona evra, koliko je dodeljeno SPC tokom godina za Hram Svetog Save.

Dakle, ako samo u jednoj godini potrošimo za završetak Hrama koliko za održavanje puteva ili za tri i po godine izdvojimo jednako da „pokrijemo“ tri četvrtine troškova izgradnje bolnice poput „Tiršove 2“, možda je vreme da se zapitamo da li bi sticanje poena za „carstvo nebesko“ moglo malo da pričeka – makar da izgradimo i „pokrpimo“ ono što nam služi u ovozemaljskom životu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare