Linijski park Foto:Beoinfo promo

Uređivanje dugo najavljivanog "linijskog parka" duž obala reka Save i Dunav, trasom železničke pruge ukinute radi izgradnje "Beograda na vodi" počeće tek krajem 2021. godine.

Glavni urbanista Beograda Marko Stojčić izjavio je da će izgradnja parka u deset celina koji će biti dugačak 4,6 kilometara, trajati čak 2,5 godine, i koštati 55 miliona evra, objavio je portal gradske vlasti Beoinfo. Park „po ugledu na Njujork, Pariz, Valensiju“ prostiraće se, rekao je Stojčić, od ugostiteljske „Beton-hale“ u Savskom pristaništu do Pančevačkog mosta na Dunavu.

Linijski park Foto:Beoinfo promo

Izazov će, rekao je gradski urbanista, biti saobraćajno povezivanje jer „Linijski park“ nigde neće presecati saobraćajnice za motorna vozila već će ona ići kroz podvožnjake da bi pešaci i biciklisti u kontinuitetu imali svih 4,6 kilometara dužine parka.

Pogledajte još fotografija

Prve tri celine parka obuhvataju podnožje Kalemegdana te će bedemi biti rekonstruisani, a plato kod Kule Nebojše biće preuređen. Uz to će biti obavljeni protivpoplavni radovi.

Stojčić je rekao je da je pripremljeno idejno rešenje budućeg parka, radi se na planu detaljne regulacije, obezbeđen je novac za projektnu dokumentaciju za koju će nabavka biti raspisana verovatno početkom februara iduće godine, a sledi nabavka za izvođenje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare