Foto: Nenad Nedomacki/Shutterstock

Produžetak radnog odnosa dr Živanu Lazoviću profesoru i bivšem dekanu Filozofskog fakulteta u Beogradu polako prerasta u slučaj. Četvoro redovnih profesora, Irina Deretić, Nebojša Grubor, Milanko Govedarica i Duško Prelević uputilo je dopis Kadrovskoj komisiji i dekanu ove visokoškolske ustanove u kome upozoravaju na falsifikat u toku postpuka produženja radnog odnosa pomenutom Lazoviću.

Četvoro potpisnika skreću pažnju Miomiru Despotoviću, predsedniku Kadrovske komisije i dekanu Danijelu Sinaniju da dokument, koji je 23. marta poslat Kadrovskoj „nije dokument o kojem se odlučivalo na Hitnoj elektronskoj sednici Odeljenja za filozofiju koja je održana od 22. do 23. marta“. Naime, Grubor, Govedarica, Prelević i Deretić navode da je tabela („G“) o ispunjenosti uslova  za produžetak radnog odnosa profesora Lazovića nešto izmenjena u odnosu na onu o kojoj se raspravljalo na pomenutoj hitnoj elektronskoj sednici.

Potpisnici upozorenja zahtevaju da se zbog „falsifikovanja službenog dokumenta“ predlog Odeljenja za filozofiju o produženju radnog odnosa profesoru Lazoviću skine sa dnevnog reda.

Ako su navodi četvoro profesora o falsifikatu tačni onda bi i uprava Filozofskog morala da reaguje, ne samo „skidanjem tačke sa dnevnog reda“.

Inače, tabela o ispunjenosti uslova nije nikakva formalnost iako birokratski zvuči, već suštinski dokument u kome su pobrojani naučni radovi onoga čije se izbor ili produženje radnog odnosa (zbog ispunjenja uslova za penziju) predlaže.

Tu tabelu su prvo prilično arguumenatovano osporili u odvojenim dopisima profesor Grubor i profesor Prelević o čemu je Nova već pisala.

Iz njihovih reakcija provejavala je tvrdnja da profesor Lazović koji je svojevremeno bio prorektor Beogradskog univerziteta ne ispunjava minimum uslova za produžetak radnog odnosa. Profesor Lazović je u odgovoru na taj tekst više držao „predavanje“ potpisniku ovih redova (link) nego što
je osporio navode Grubora i Prelevića. No, dobro, stil je čovek.

U međuvremenu i profesorka Irina Deretić je uputila odvojeni dopis Kadrovskoj komisiji u kome je u devet tačaka, stavku po stavku, navela zašto profesor Lazović ne ispunjava uslove za produžetak radnog odnosa. Ona, između ostalog, navodi da obavezni uslov – dva rada sa međunarodnog naučnog skupa profesor Lazović ne ispunjava. Dokazujući tu svoju ocenu profesorka Deretić navodi da je u tabelu „G“ upisan Lazovićev rad sa
međunarodnog skupa na Univerzitetu u Mariboru 2017.

na kome uopšte nije učestvovao. Ako nije učestvovao onda ni njegov rad ne može biti vrednovan. Profesorka Deretić navodi i veb adresu na kojoj su pedantni Slovenci naveli učesnike sa sažecima izlagača. Tamo nema Lazovića, a Deretić upozorava da je on na taj način grubo prekršio Kodeks ponašanja u
naučnoistraživačkom radu kao i Kodeks profesonalne etike Univerziteta u Beogradu.

Kadrovska komisija je već jednom, posle dopisa Grubora i Prelevića vratila predlog o produžetku radnog staža Živanu Lazoviću na ponovno izjašnjavanje. Odeljenje je, međutim, ostalo pri svom stavu. Uklopilo se u opšte društvene tendencije da se „projekti“ realizuju bez obzira na činjenice. No, ako je suditi po argumentaciji i rastućem otporu daljem angažmanu profesora Lazovića moguće je očekivati da se otvore i neke druge teme o kojima se na Filozofskom ćuti – plagijati na primer. Ili izbacivanje sa fakulteta onih koji su se isticali znanjem, poput asistenta Saše Popovića, A to su bolni slučajevi. Kao što svojevremeno reče naslov tribine: „Nije filozofski ćutati.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare