Fajzer potvrdio: Treća doza jača zaštitu od delta soja

Podeli:
Vakcinacija, Ima li gužvi na punktovima za vakcinaciju, prilog, emisija Među nama, Medju nama
Foto: Nova S

Treća doza vakcine protiv koronavirusa komapnije Fajzer-Bajontek može "snažno" da ojača zaštitu od delta soja, više nego dve doze vakcine, pokazuju preliminarni podaci poslednjeg istraživanja.

Podaci te studije pokazuju da nivo antitela koji može da pomogne kod zaštite od delta soja korone raste pet puta kod ljudi od 18 do 55 godina koji prime treću dozu cepiva, prenose američki mediji.

Kod osoba starosti od 65 do 85 godina, podaci Fajzera sugerišu da nivo antitela koja bi trebala da štiti od delta soj raste 11 puta više nego nakon druge doze.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi da trenutne vakcine dobro štite ljude od svih uobičajenih varijanti.

Dr Majkl Dolsten, koji vodi istraživanje za kompaniju Fajzer u svetu, naveo je u sredu da su ovi novi podaci o trećoj dozi vakcine „ohrabrujući“.

„Primanjem treće doze posle više od 6 meseci nakon revakcine kada je zaštita možda počela da opada, procenjeno je da ono potencijalno pojačava antitela kod ispitanika u ovoj studiji i do 100 puta više nakon tri doze“, rekao je Dolsten u pripremljenim napomenama.

„Ovi preliminarni podaci su vrlo ohrabrujući kako delta soj nastavlja da se širi.“

Takođe, podaci pokazuju da su nivoi antitela znatno veći protiv izvorne varijante koronavirusa i beta soja, prvi put identifikovanog u Južnoj Africi.

Fajzer je objavio u sredu nove podatke o bezbednosti i delotvornosti svoje vakcine, navodeći da oni pokazuju da zaštita traje barem šest meseci, iako bi mogla da počne da slabi lagano pred kraj tog vremena.

Bonus video – Treća Vakcina

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar