srpska fabrika vakcina
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Početkom septembra je počela izgradnja nove fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije "Sinofarm". Ona je rezultat potpisanog Memoranduma o razumevanju između Srbije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kine.

Još jedna važna karika u borbi sa koronavirusom – nova fabrika vakcina. Od 9. septembra, kada je postavljen kamen temeljac, neprekidno se radi i gradi. Za manje od dve nedelje objekat će biti spreman za montažu opreme, piše RTS.

„Objekat je podeljen u tri celine. Trenutno imamo angažovano oko 250 radnika, ali taj broj varira između 250-300 radnika i radimo u dve smene. Angažovano je 25 inženjera raznih struka, ali u pripremi i projektovanju je angažovano još 90 inženjera raznih struka“, kaže rukovodilac Mihailo Vlačić.

Prema njegovim rečima, glavni objekat ima 11.500 kvadrata, od toga je predviđen broj od 1.700 kvadrata za 70 čistih soba. Čiste sobe se koriste za uzorkovanje, pakovanje, laboratorijske analize vakcina. Do završetka fabrike, vakcine se pune i pakuju u Vršcu.

„Masovna vakcinacija je krenula upravo Sinofarm vakcinom. Ona se trenutno puni u Hemofarmu. Već je napunjeno oko 450.000 doza koje se nalaze na ispitivanju kontrole kvaliteta i ukoliko bude sve u redu i prošla kontrola kvaliteta najbolje moguće one će biti u prometu u februaru mesecu“, ističe prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO-a.

Rukovodilac Mihailo Vlačić objašnjava da će se od 1. decembra izvoditi instalaterski radovi. Objekat je specifičan sa aspekta mašinskih i elektro-instalacija, kaže Vlačić. Dodaje da će se od 1. decembra do 1. marta ubacivati tehnološka oprema.

U prvoj fazi pakovanje, u drugoj fazi proizvodnja vakcine

Fabrika se gradi u dve faze. U prvoj će se puniti i pakovati vakcine, a u drugoj i proizvoditi. Prva počinje u martu 2022. godine, a u aprilu iste godine počinje izgradnja objekta u fazi dva.

„Domaćom proizvodnjom mi obezbeđujemo da ćemo u svakom momentu imati dovoljne količine vakcina, a osim toga možemo jako brzo da prilagodimo vakcine novim sojevima. Brzo ćemo proizvesti za sopstveno tržište inovativne vakcine. Plan je ne da se proizvode za sopstevno tržište, nego ćemo moći da obezbedimo i za zemlje iz regiona, a već imamo potražnju iz nekih zemalja Evrope, sveta“, naglašava Radojević Škodrić.

Svakog meseca tu će se proizvoditi oko tri miliona doza vakcina. Ukoliko bude bilo potrebno, proizvodiće se i više.

Bonus video – Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Emina Milošević objašnjava zašto korona-vakcine primamo više od jednom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare