Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

U zemunskom naselju Soko Salaš, u delu privredne zone "Autoput", danas počinje izgradnja fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije "Sinofarm", a svečanom polaganju kamena temeljca prisustvuje predsednik Aleksandar Vučić.

Fabrika u kojoj će se proizvoditi „Sinofarm“ vakcina zajedničko je ulaganje Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

„Ovo je odlična vest za Srbiju. Važna je stvar ne samo za građane Srbije, već i za sve u reigonu“, konstatovao je Vučić.

Njemu i drugim zvaničnicima na mestu gde će se izvoditi radovi, predstavljen je projekat buduće fabrike.

U razgovoru sa novinarima, Vučić se prisetio 2014. godine kada je sa partnerima iz UAE gledao maketu „Beograda na vodi“, koji je tada tek počinjao da se radi, i rekao da su oni njega uveravali da će se taj projekat i ostvariti.

„Ovo je druga maketa koju gledamo zajedno i ja verujem da će, kao i prva, koja je gotovo u potpunosti ostvarena, i ovo biti ostvareno u interesu građana Srbije, celog regiona, ali i naše zemlje, prijatelja iz Kine, UAE“, konstatovao je predsednik Srbije.

Vučić je istakao da će Srbija imati jednu od najmodernijih fabrika.

Ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvuju i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, Kaldun Al Mubarak generalni i izvršni direktor kompanije Mubadals i član upravnog odbora kompanije Grupa 42, generalni direktor kompanije Grupa 42 Peng Sijao.

Rok za završetak izgradnje fabrike, u kojoj će se mesečno proizvoditi tri miliona doza vakcina je prvi kvartal sledeće godine.

Punjenje vakcina će se vršiti u Hemofarmu “ do završetka izgradnje fabrike u kojoj će se nakon toga odvijati celokupan proces proizvodnje.

Prvi kontigent sirovine za proizvodnju kineske vakcine, koji je namenjen procesu testiranja, stigao je pre nekoliko dana u Srbiju, a ministar Lončar najavio je da će proizvodnja kineske vakcine protiv virusa korona početi u oktobru i da se očekuje da do kraja godine bude proizvedeno oko šest miliona doza.

Nakon testiranja počeće proces punjenja vakcina koji je planiran za oktobar ove godine, a plan je da se do kraja godine napuni šest miliona doza.

Vakcine u Srbiji proizvodiće se po istoj tehnologiji po kojoj se prpizvode u Kini i pakuju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Lončar je naveo da će vakcine biti namenjene prvenstveno građanima Srbije, a ako bude viška, i za izvoz u zemlje regiona.

Fabrika će se prostirati na oko 11.500 kvadratnih metara, imaće pogon za aseptičnu proizvodnju i laboratoriju.

U skladu sa dogovorom između Republike Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata, 12. jula ove godine potpisan je Memorandum o razumevanju proizvodnji kineske vakcine u Srbiji koji su potpisali Vlada Srbije, Institut G42 iz UAE i kineska kompanija Sinofarm.

Na sajtu opštine Zemun se navodi da je predviđen i pogon za proizvodnju PSR testova.

Takođe, navodi se da se gradi novi put za fabriku vakcina, kao ibda se nova saobraćajnica sa kompletnom infrastrukturom gradi na potezu od naselja Grmeč do naselja Soko Salaš, paralelno sa auto-putem.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare