Foto: FoNet/Božana Pavlica

Srpskom zdravstvenom sistemu je predato 26 vozila koja su opremljena za prevoz vakcina, a biće dodeljena za 24 ustanove širom države, čime će se rašiti ozbiljan logistički problem, jer su dosad morala da se iznajmljuju.

Vozila je kao donaciju Evropske unije dodelio šef njene misije u Srbiji Emanuel Žofre, simbolično uručivši ključeve za njih na svečanosti kojoj je prisustvovao predsednik države Aleksandar Vučić.

Vučić je zahvalio na donaciji vrednoj više od pola milona evra, navodeći da je nabavljena iz poreskih izdvajanja građana zemalja EU, kao i da je to nastavak dosadašnje takve pomoći.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

„Više nećemo morati da iznajmljujemo ovakva posebna vozila, kao što smo do sad radili, već ćemo moći vakcine da prebacimo za najviše desetak sati do najudaljenih mesta u Srbiji“, rekao je Vučić.

On je pozvao građane da se vakcinišu, navodeći da sebe, ali i druge ugrožavaju ako to ne učine, naglasivši da zbog oboljevanja zaposlenih trpi i ekonomija.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Takođe je zamolio novog šefa misije EU u Srbiji da pomogne da se ubrza evropski put Srbije, koja će tome doprineti, kako je naveo, nastavkom zalaganja za mir i stabilnost, kao i svojim ekonomskim napretkom.

Kako je podsetio Žofre, EU je početkom ove godine donirala 20 ambulantnih kola zdravstvenim ustanovama u Srbiji, a pomaže i na druge načine u „zajedničkoj borbi“ protiv korone.

„Svedoci smo porasta obolelih od korone u mnogim zemljama, najbolji način borbe protiv nje je vakcinacija“, naglasio je Žofre, navodeći da je solidarnost jedan od vodećih principa EU.

Bonus video – Anketa ispred kovid ambulanti u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare