Vladika bački Irinej Bulović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Vicepremijer Mađarske Žolt Šejmen danas je u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu episkopu bačkom Irineju uručio Srednji krst ordena za zasluge, kojim ga je odlikovao mađarski predsednik Janoš Ader.

Uloga episkopa Irineja Bulovića u istorijskom pomirenju mađarskog i srpskog naroda i njegov rad na promociji međuverskog dijaloga značajno su doprineli jačanju poverenja i razvoju odnosa između dva naroda, navodi se u pismu Adera, koje je episkopu Irineju uručio ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter.

Zahvaljujući na visokom odlikovanju, episkop Irinej je rekao da je veoma obradovan gestom koji ničim posebnim ne zaslužuje.

„To što ste Vi i predsednik Mađarske istakli kao moju zaslugu, u stvari je samo moj pokušaj da postupam po našoj hrišćanskoj veri i savesti“, kazao je episkop Irinej.

Prigodnoj svečanosti u Patrijaršijskom prisustvovali su patrijarh srpski Porfirije, episkop toplički Jerotej, episkop hvostanski Justin, izabrani episkop marčanski arhimandrit Sava, šef patrijarhovog kabineta, članovi državne delegacija Mađarske i narodni poslanik Balint Pastor, saopštila je Informativnma služba SPC.

Bonus video – Odlazak Mitropolita SPC Joanikija i Patrijarha Porfirija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram