Foto:N1

Aktivisti ekoloških nevladinih organizacija u Zrenjaninu započeli su merenje kvaliteta vazduha postavkom šest automatskih mernih uređaja.

Nabavka senzora za građansko merenje kvaliteta vazduha je bila jedna od aktivnosti zrenjaninske inicijative „Vazduh nije roba!“, a njihovo postavljanje je sprovedeno u saradnji sa udruženjem Zrenjaninska omladinska razvojna organizacija.

Analitika podataka očitanih sa senzora i stručna analiza poverena je portalu VojvodinaMeteo.

„Ovo je jedan od prvih koraka u zajedničkoj borbi za jasnim, proverenim, a pre svega transparentnim informacijama o stanju kvaliteta vazduha koji dišemo“, objavila je inicijativa „Vazduh nije roba“.

Kako su naveli iz inicijative, trenutno je postavljeno šest automatskih mernih uredjaja, što je duplo više od analognih uređaja koje koristi Zavod za javno zdravlje Zrenjanina u čijoj je to nadležnosti, a za ta merenja izdvojeno je 5,8 miliona dinara iz budžeta grada u 2020. godini.

„Zapanjujuće je da analogni uredjaji (koji su stari nekoliko decenija) ne mere PM 2.5 čestice koje su najštetnije za ljudski organizam, i koje su glavni uzročnik trajnih oštećenja pluća. Da podsetimo, godišnje u Srbiji od zagadjenja vazduha umre 15.000 ljudi, što nas postavlja na prvo mesto u Evropi“, navode iz inicijative.

Dodaju da se prema zvaničnim podacima, u Zrenjaninu testiranja rade 56 dana u godini, i to pretežno u letnjim mesecima kad je zagadjenost i najmanja.

Odlukom Odseka za zaštitu i unapređenje životne okoline od 2016. godine ukinuta su tri merna mesta koja su pokazivala najveći stepen zagađenja u Zrenjaninu.

„Merenja uređaja koje smo postavili ne koštaju 5,8 miliona dinara ali mere i PM 2.5 čestice i te informacije su dostupne svima i uvek“, naveli su iz nevladinih organizacija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar