čačak zagađenje
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Dok se građani Čačka guše kada izađu iz svojih kuća, predstavnici vlasti tvrde da vazduh u Čačku nikada nije bio čistiji, ali i najavljuju postavljanje više mernih stanica.

Međutim, njihove navode o, navodno, zdravoj životnoj sredini, demantuju merenja aplikacija predviđenih za to, pa je u poslednjih nekoliko dana grad pored Morave postao svetski rekorder po nivou zagađenosti, čiji se indeks kretao od 150 do 1.006, koliko je izmereno u Ulici Kneza Miloša u samom centru Čačka.

Pročitajte još:

Prema rečima zamenika predsednika gradske skupštine, Aleksandra Maksimovića, vazduh u Čačku nikada nije bio čistiji, jer, kako je rekao, nikada u pogonu nije bilo manje kotlarnica koje koriste nezdrave energentne. On je dodao da lokalnoj vlasti ništa ne preostaje već da zatvori saobraćaj u centru grada i zabrani ljudima da se greju na drva i ugalj.

Sa njim se, naravno, ne slažu žitelji grada pored Morave koji navode da je zagađenost vidljiva golim okom, a kamoli kada izađu napolje. Naša sugrađanka Sneža Majstorović kaže da prilikom svakog izlaska napolje ima otežano disanje i da joj je dosta bajki od strane nadležnih kada je kvalitet vazduha u pitanju.

Aleksandar Maksimović Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Od posla do kuće imam pet minuta hoda. Čim izađem iz firme, osećam da me steže u grudima i počinje da se javlja bol. Prekjuče sam prala posteljinu i iznela na terasu, koja je otvorena, da se suši. Kada sam je unela u kuću da je popeglam na njoj su se nalazile čestice tamne boje i morala sam ponovo da je ubacim u veš mašinu“, navodi za Nova.rs ova Čačanka.

Sneža ističe da je dosta laži i obmana od strane nadležnih i dodaje da bi konačno nešto trebalo preduzeti kako bi se rešio ovaj višemesečni problem.
Nedavno je u Čačku osnovano ekološko udruženje Zeleni talas koje čine mladi ekolozi. Jedan od članova, master ekologije Nikola Matović, govorio je o internet aplikacijama i merenjima koje vrši Zavod za javno zdravlje.

„Kada bih udahnuo vazduh, kao i svaki građanin Čačka, lako je zaključiti da se on tenutno oseća na garež. Samo na osnovu toga može da se zaključi da je vazduh lošeg kvaliteta i da je nezdrav. Kada otvorim aplikaciju AirCare, neosnovano osporavanu, ona pokazuje da je kvalitet vazduha opasan i da je indeks zagađenja 194. Preporučuju da prozori treba da budu zatvoreni i da se izbegavaju aktivnosti na otvorenom, da se obavezno nose maske. Ako bi se pozvali na zvanična merenja, otišli na sajt Zavoda, videli bi da je od početka godine, od deset dana u januaru, pet dana smo imali prisustvo PM čestica iznad dozvoljenih vrednosti“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, državna merna stanica meri samo dva parametra na osnovu kojih nema kompletne sliku o zagađenju Čačka, a ne mere se suspendovane čestice.


„Suspendovane čestice se mere na druge dve stanice ali ne svakoga dana. Nažalost, prisustvo PM2,5 čestica se mere samo pojedinim danima u godini pa građani nemaju u realnom vremenu podatke o kvalitetu vazduha“, zaključio je ekolog.

Zagađenje vazduha u Čačku je pokazalo da u našem gradu, ali i Srbiji, ne funkcionišu institucije i da o zdravlju građana nema ko da brine, ocenila je i potpredsednica Gradskog odbora Narodne stranke u Čačku Violeta Marković.

Kako je rekla, za vreme zagađenja ni jedna jedina institucija građanima nije davala informacije kako da se ponašaju u takvoj situaciji.

„Sistem ne postoji. Mi ne očekujemo da će gradska vlast uspeti da reši probleme koji postoje decenijama i na celom Balkanu, ali može da pomogne građanima da im se daju preporuke kako bi se što bolje snašli i organizovali u novonastaloj situaciji i zaštitili svoje zdravlje. Imali smo dr Levajac koja nam je objašnjavala da nema mesta panici, odnosno, da treba da duvamo u papirnu kesu i da ne paničimo, umesto da nam daju preporuku o ponašanju. I predstavnici gradske vlasti, pre svega gradska većnica zadužena za zdravstvo, nisu davali prepouke građanima, kao i Savet za zdravstvo i pomoćnica gradonačelnika za zaštitu životne sredine Mirjana Đoković „, rekla je Marković, upozorivši da situacija sa vazduhom neće biti bolja jer je i u januaru nastavljena seča stabala po gradu.

Ona se zbog toga obratila dopisom Ministarstvu za zaštitu životne sredine i nadležnoj Agenciji kako bi nešto preduzeli po ovom pitanju, ali je i pozdravila najavu gradske vlasti da će u Čačku biti postavljeno još mernih uređaja, jer će to, kako je rekla doprineti boljoj informisanosti građana.Tako će Čačani i dobiti preporuke kako da se ponašaju u ovim veoma teškim okolnostima, zaključila je Marković.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare