Foto: Nova.rs

Združene inicijative i pokreti (ZIP) pozvali su na podršku blokadi i radni sastanak svih ekoloških organizacija, inicijativa i pokreta iz Beograda, u nedelju, 23.05.2021. u 14 časova.

Saopštenje koje su dostavili medijima prenosimo u celosti.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon uspešnog Ekološkog ustanka koji je okupio preko 70 organizacija i inicijativa širom Srbije, i preko 10.000 ljudi u Beogradu, uputili smo zahteve Vladi Republike Srbije na koje su oni ostali nemi. Aktivisti su nastavili da se angažuju širom Srbije i ukazuju na zloupotrebe, korupciju, rasprodaju prirodnih dobara i uništavanje prirode.

U ovom trenutku najveći atak i zločin nad prirodom na području Beograda dešava se u rezervatu prirode Bara Reva, koji su dom preko 130 vrsta ptica, vrednih životinja i biljaka, kao i pluća ovog dela grada. Baš na ovom divnom mestu pravi se ilegalna ali organizovana deponija građeviskog materijala. Više stotine kamiona dnevno ovde istovaraju zemlju i šut, bez ikakve dozvole i protivno svim standardima za odlaganje i reciklažu otpada.

Važan korak načinile su organizacije Bela čaplja 1165, UG Komšija i UG Kotež, prvo organizacijom protesta prošle nedelje, a potpom i blokadom deponije građevinskog otpada ovog petka. Uz pomoć aktivista iz ekoloških organizacija, organizovane su straže i blokada će trajati do ispunjenja zahteva koje su uputili gradskoj upravi.

Foto: Nova.rs

Miketić je izjavio da danas, ali i svaki dan koliko dugo bude trebalo spremni smo da na blokadi deponije građevinskog otpada solidarno podržimo stanovnike leve obale Dunava u njihovoj borbi jer ovo je borba svih nas.

Takođe, na licu mesta ovog ekocida, Združene inicijative i pokreti napraviće radni sastanak svih ekoloških organizacija sa šire teritorije Beograda na temu združenog i solidarnog delovanja, i buduće međusobne saradnje na ekološkom ustanku i odbrani Beograda, jer samo udruženi možemo napraviti promenu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar