Cuta Brnabićki
Aleksandar Jovanović Ćuta i Ana Brnabić Foto:N1/Vesna Lalić/Nova.rs

Jedan od vođa pokreta Odbranimo reke stare planine Aleksandar Jovanović Ćuta dao je premijerki Ani Brnabić rok da do 1. maja odgovori na sve zahteve nedavno održanog "Ekološkog ustanka" i da sa aktivisima organizuje sastanak koji će mediji uživo pratiti i prenositi. U suprotnom, priprema se "ekološki zemljotres" i protesti širom Srbije, najvljuje Ćuta.

„Ide se u Dobrinju, ide se u Aleksandrovac, na Staru planinu, ide se na najugroženije lokacije. Ide se na ustanak. Tu smo da teramo Rio Tinto, sve do Drine. Marš iz Srbije“, poručuje Ćuta u izjavi za Nova.rs.

Prvi uslov je, napominje on, da se skloni Rio Tinto i svi takvi.

„Tražimo stavljanje van snage svih ugovora sklopljenih sa Rio Tintom i sličnim kompanijama. Ne zna se ni ko je dobio dozvole, ne zna se ni šta se buši. Pošto ministarka Zorana Mihajlovič kaže da je kršen zakon prilikom izdavanja dozvola za izgradnju minihidroelektrana, tražimo momentalno zaustavljanje rada svih malih hidoelektrana i momentalno rušenje tamo gde je prekršen zakon. Tražimo i da se zaustave sve trovačnice vode, vazduha, zemlje i stanovništva. Zahetev je i raskid ugovora sa Koka-Kolom i svim kompanijama kojima su naša vodizvorišta data u zakup“, izričit je Ćuta.

Ekološki ustanak ispred Skupštine, šetnja
Ekološki ustanak Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

 

Veliki protest u Beogradu, pod sloganom „Ekološki ustanak“ održan je 10. aprila. Pred Skupštinom Srbije tada je bilo oko 10.000 ljudi, a Ćuta ističe da do sada nema nikakvih odgovora na zahteve cele ekološke Srbije.

„Imaju rok do 1. maja da nas prime i da odgovore na zahteve uz prisustvo novinara i prenos uživo. Da se više ne krju, cela Srbija mora da vidi šta smo pričali i šta je rečeno. Bitno je da mi ne pričamo i ne izdajemo saopštenja, nego da građani sve vide“, zaključuje Ćuta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (11)