Gornje Nedeljice Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ekološki aktivisti iz celog sveta danas će sa predstavnicima Udruženja "Ne damo Jadar" obići bušotine, porušene kuće i mesto gde bi trebalo da bude rudnik Rio Tinta u Srbiji.

U Loznici je juče održana tribina o Rio Tintu i rudarenju na kojoj su govorili domaći eksperti i ekološki aktivisti iz inostranstva, a američki starosedeoci preneli su meštanima Gornjih Nedeljica svoja iskustva u borbi protiv Rio Tinta.

Kako javlja reporterka N1, koja je juče prisustvovala tribini, današnji plan je da svi aktivisti iz čitavog sveta dođu u Gornje Nedeljice i da zajedno sa domaćinima, Udruženjem „Ne damo Jadar“, obiđu sve bušotine, porušene kuće, a i mesto gde bi trebalo da bude rudnik Rio Tinta.

Među najvažnijim porukama koje su juče sa tribine uputili stručnjaci i aktivisti je da rudnik i živi svet ne mogu da postoje zajedno i da kada se jednom naruši ciklus života, više se nikad ne možete uspostaviti, uz sve pare ovog sveta.

Pročitajte još

„Za živi svet nema povratka i ne može da se ublaži i spreči ono što će da se desi ako dođe do izgradnje rudnika u Jadru“, poručeno je iz Loznice.

Na skupu je govorila i Šejn Mateson ekološka aktivistkinja iz SAD koja se, kako kaže, sa autohtonim zajednicama bori protiv Rio Tinta.

„Naše bitke su povezane“, rekla je ona navodeći da Rio Tinto pokušava da otvori rudnik Nikla, na severu SAD.

Ako bi otvorio rudnik kod nas, to bi, kaže Mateson, bila katastrofa za Misisipi, za biljni svet, za poljoprivredu, ribolov kojima se ljudi bave.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare