Foto: Zoran Janković/EKO Pančevački rit

Zoran Janković , predsednik Udruženja građana "EKO Pančevački rit" prosledio nam je fotografije i video zapis dešavanja na "Al Dahrinoj" njivi u blizini naselja Preliv kod Besnog Foka. Janković kaže da su radnici "Al Dahre" krčili njive a onda prikupljenu travu i šiblje podelili u desetak gomila i zapalili, što je zabranjeno domaćim propisima.

„Građani Preliva ne mogu da dišu od dima koji ide ka njihovim kućama.

Građani, a i mi kao udruženje EKO Pančevački rit, prijavili smo vatrogascima i policiji šta se dešava, i još čekamo na njihovu intervenciju.

Paljenje strnjike počelo je, inače, jutros u 7 sati“, rekao je za Nova.rs Zoran Janković iz EKO Pančevačkog rita.

Foto: Zoran Janković/EKO Pančevački rit

On dodaje da je, sve vreme dok je trajalo paljenje strnjišta, pored njive na putu stajalo „Al Dahrino“ vozilo, kako bi izgedalo kao da se radi o „kontrolisanom požaru“.

„Kontrolisani požar ne postoji u našem zakonu, i to je, kao i paljenje strnjišta, strogo zabranjeno.

Foto: Zoran Janković/EKO Pančevački rit

Ovo nije prvi put, pre nedelju dana ‘Al Dahra’ je uradila istu stvar, i mi smo im poslali slike i upozorili ih da je to zabranjeno. Nisu reagovali na naše apele, i sve su isto uradili danas.

Pročitajte još:

Radnici „Al Dahrine“ vatrogasne brigade pokušali su oko 10:30 da ugase strnjišta, ali, kako nam je rekao Janković, vatra još tinja a on, zajedno sa građanima Preliva, namerava da ostane „na terenu“ dok ne dođu policajci ili beogradski vatrogasci.

Foto: Zoran Janković/EKO Pančevački rit

„Al Dahra“ je, inače, 2018. godine kupila imovinu čuvenog kombinata PKB.

Kako je objavio „Insajder“, „Al Dahra“ je kupila oko 16.785 hektara poljoprivrednog zemljišta i to u proseku platila 4.700 evra po hektaru.

„Da je to daleko ispod realne cene pokazuje i primer PKB-ove parcele koja nije prodata u postupku privatizacije, a nedavno je oglašena na prodaju po osam puta većoj ceni, za 38.700 evra po hektaru“, naveo je Insajder.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar