Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Feklane i otrovne vode izlile su se u njive industrijskog naselja Padinska skela kada je u sredu pukla kanalizaciona ceva, a stručnjaci upozoravaju da je reč o ekološkoj katastrofi koju već četvrti dan nadležni ne rešavaju.

Kako javlja reporterka Nova.rs industrijskim naseljem širi se nesnosan smrad, a odvodni kanali puni su fekalija i otrovnih voda. Cev je pukla na potezu od glavnog kolektora koji pored feklanih voda prikuplja i industrijski otpad kompanije Imlek, čime je ova ekološka katastrofa dodatno pogoršana.

Otrovi su se izlili u njivu kompanije Al Dahra, i razlili se 700 do 800 metara oko cevi. Alarmantno je to što prete da se rašire dalje jer PKB Vodovod od srede ne sanira ovaj kvar. Zoran Janković, predsednik udruženja EKO-Pančevački rit, izašao je na teren po prijavi građana koja mu je stigla sinoć.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Pukla je kanalizaciona cev Padinske skele, dela Tovilišta, Kovilova, Frikoma, Imleka, PKB-a, Al Dahre, na potezu kod Prve srpske šećerane Dimitrije Tucović. Feklane vode izlile su se na parceli od desetak hektara koja je pod kukuruzom“, kaže Janković.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dodaje da taj kukuruz verovatno ide u silažu i kravama za hranu. „Krave daju mleko, koje Al Dahra isporučuje Imleku, a koje potom završava kod građana Srbije“.

On objašnjava da je PKB Vodovod i kanalizacija upoznat sa kvarom od srede, ali da ne očekuje da će problem biti rešen pre sledeće nedelje.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Doveli su juče neki mali bager da otklone kvar, međutim parcela i kanal koji se nalazi pored puta su puni fekalnih voda i potrebna je ozbiljna mehanizacija kako bi se kvar otklonio. Prvo moraju da iscrpe vodu iz kanala, a potom da zamene cev. Vikend je što znači da smo pet dana prepušteni izlivanju fekalnih otrovnih voda“, kaže Jovanović.

On upozorava da će otrovi doći i do podzemnih voda, te da će ovi otrovi zbog prirodnog kružnog prcesa završiti na našim stolovima.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

 

Udruženje EKO-Pančevački rit priprema prijavu vodoprivrednoj inspekciji, kao i inspekciji zaštite životne sredine kako bi ubrzali sanaciju. Upitan da li postoji dugoročno rešenje koje bi sprečilo izlivanje kanalizacije u njive Janković ističe da je neophodna izgradnja sistema prerade otpadnih voda u ovom industrijskom naselju.

„Sve fekalije i industrijski otpad sada se izlivaju direktno u Dunav“, upozorava on.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare