Foto: Aleksandra Petrovic/Nova.rs

Tročlana delegacija bivših radnika kragujevačke fabrike Zastava kamioni od juče ujutru u Beogradu čeka na prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Oni sa njim žele da razgovaraju o rešavanju problema isplate zaostalih zarada za oko 500 radnika.

Noć su proveli u Pionirskom parku, ispred Predsedništva.

Jedan od članova delegacije Milojko Popović je rekao agenciji Beta da su i danas nastavili da čekaju na prijem, ali da ne znaju kada će to da se desi. Prema njegovim rečima, povremeno iz zgrade izlazi jedna osoba koja ih obaveštava da će biti primljeni.

Grupa bivših radnika fabrike Zastava kamioni i danas se okupila u 10 časova ispred gradske skupštine u Kragujevcu gde, kako kažu, čekaju na vesti iz Beograda.

Bivši radnik Zastava kamioni Milić Mićić je rekao da je delegacija radnika danas otišla na razgovor sa gradonačelnikom, ali ih je primio njegov pomoćnik Aleksandar Milošević koji je i inače učestvovao u poslednjim razgovorima u Ministarstvu privrede o problemu neisplaćenih zarada u toj fabrici, u mandatu bivše vlade.

On je poručio da je gradska vlast saglasna sa tada predloženim rešenjima sa kojima se slažu i bivši radnici fabrike Zastava kamioni. Ta rešenja međutim, nije prihvatio kabinet novog ministra privrede.

Mićić je juče podsetio da im je pre godinu dana bivši ministra privrede Goran Knežević predložio da im u stečajnom postupku budu ustupljena potraživanja lokalne samouprave za porez na imovinu, odnosno dve zgrade pod hipotekom kako bi se namirile zarade.

Tada je najavljeno i formiranje radne grupe koja bi se bavila istim problemima radnika fabrika u Srbiji. Oko 500 bivših radnika Zastava kamioni potražuje 187 miliona dinara bez kamate, što je dug nastao od 2014. do 2018. godine.

Fabrika je otišla u stečaj, a za 9. jun je zakazana prodaja imovine. Zaposleni se nalaze u trećem isplatnom redu.

„Tu ne ostaje ništa, jer su obaveze osam milijardi, a imovina je između dve i po i tri milijarde dinara“, rekao je Mićić.

Bivši radnici su pre otvaranja stečaja napustili fabriku kao tehnološki višak uz socijalni program, ali je ostao dug za zarade koji se kreće od 30.000 do milion i po dinara po radniku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar