Foto: Promo

Bivši radnici fabrike "Zastava kamioni" u stečaju, koji potražuju neisplaćene zarade, nezadovoljni su što Vlada Srbije, a ni Grad Kragujevac, nisu ispunil ceo dogovor iz juna o namirenju potraživanja, nego im je isplaćena samo jedna solidarna novčana pomoć od po 40.000 dinara.

„Dogovorili smo se, a to je bio predlog ministra privrede Gorana Kneževića, da grad Kragujevac ustupi radnicima dve zgrade na koje je upisao hipoteke, kako bi njihovom prodajom bila namirena potraživanja radnika. To nije ispunila ni Vlada ni gradski čelnici“, rekao je novinarima u Kragujevcu predstavnik radnika Milojko Popović.

On je rekao da nije ispunjen ni deo dogovora u Ministarstvu privrede o isplati druge pomoći radnicima od po 40.000 dinara.

Popović je kazao da su se nezadovoljni radnici samoorganizovali i prošlog petka upali u zgradu Skupštine jer traže svoja prava.

„Iz Vlade su molili da ne idemo na proteste pred izbore (u junu), a posle izbora izbegavaju kontakte, tako da smo se odlučili na smoorganizovane proteste, pa da vidimo dokle ćemo“, rekao je Popović.

Oko 500 radnika potražuje na ime neisplaćenih zarada 207 miliona dinara, što je potvrđeno i sudskim presudama.

„I stečaj je proglašen neustavno i nezakonito. U našim rešenjima o odlasku iz fabrike lepo piše da kada se reši status fabrike, ili se privatizuje ili krene proizvodnja, da će radnici biti namireni. U međuvremenu Vlada je napravila novo preduzeće Zastava tervo, a nas nije obeštetila“, rekao je Popović.

Kazao je i da je stečajem trebalo da bude obuhvaćena celokupna imovina, ali je izdvojena ona koja je bila potrebna za novo preduzeće.

Kazao je da Vlada „može da radi šta hoće“, ali će se i radnici boriti da dođu do svojih neisplaćenih zarada.

Stečaj nad fabrikom „Zastava kamioni“ je otvoren 2018. godine, a tokom postupka je doneta odluka o bankrotstvu.

Stečajni sudija Saša Milosavljević je rekao agenciji Beta da je toku izrada procene imovine stečajnog dužnika koja bi trebalo da se završi do kraja oktobra, a oglašavanje prodaje u drugoj polovini novembra.

„Najverovatnije se neće prodavati kao pravno lice, jer nisu rešeni imovinsko pravni odnosi, nije razgraničena imovina, pa će ići prodaja po imovinskim celinama, znači ona koja je nesporno u vlasništvu ‘Zastava kamioni’, licitacijom ili prikupljanjem ponuda“, rekao je Milosavljević.

U toku stečajnog postupka je podneto 800 prijava, a priznata su potraživanja u iznosu od 8,5 milijardi dinara, što je višestruko u odnosu na vrednost popisane imovine koja izosi više od 330 miliona dinara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar