Tomislav i Dragica Nikolić, vikendica na Savi Foto: EPA/ANDREJ CUKIC, Nova.rs

Fondacija Dragica Nikolić, koja je osnovana nakon što je Tomislav Nikolić izabran za predsednika države, nedavno je promenila adresu. Ona je iz Ulice Mihajla Pupina prebačena na Savski kej - konkretnije, u vikendicu porodice Nikolić koja je pre skoro 15 godina nelegalno sagrađena na Savi.

Vikendica porodice bivšeg predsednika Tomislava Nikolića na Savi već godinama ugrožava nasip, a time i odbranu od poplava, a od njegovog sina Radomira Nikolića, na koga se taj objekat zvanično i vodi, čuli smo da će je, ako treba, oni sami srušiti.

Vikendica je i dalje netaknuta, bivši predsednik povremeno boravi u njoj, a sada će praktično biti pretvorena i u poslovni prostor. Naime, prema podacima sa sajta Agencije za privredne registre, Dragica Nikolić na tu adresu prebacila je svoju fondaciju koju je osnovala pre 11 godina.

Savski nasip Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Reč je o kući koja zvanično, prema podacima iz Katastra nepokretnosti, ima 78 kvadrata, ali je jasno da je njena površina veća. Kako se može videti na objavljenim fotografijama, taj objekat je sagrađen od čvrstog materijala, a sastoji se od prizemlja i gornjeg sprata.

U julu ove godine u Katastru je na vikendicu Nikolića stavljena zabeležba. Piše da je došlo do promene, koja je “nastala izgradnjom i dogradnjom objekta sa promenom gabarita”. Na istom mestu se navodi i da je objekat izgrađen bez dozvole.

Boravak u vili na Dedinju

U blizini kuće Nikolića podignut je i niz drugih nelegalnih objekata koji nikada neće moći da budu legalizovani, a osim na Radomira, još jedan objekat vodi se na drugog sina bivšeg predsednika države Branislava Nikolića. Iako su još pre osam godina podneli zahtev za legalizaciju, te vikendice se nalaze u zaštićenoj zoni, zbog čega nikad neće moći da dobiju dozvolu.

Foto:Nova.rs

Dragicu Nikolić dugo nismo videli u javnosti, a ona sa svojim suprugom i dalje živi u državnoj vili na Dedinju i njihov boravak i račune u tom luksuznom objektu plaćaju građani.

Iako Tomislav Nikolić već sedam godina nije predsednik države, njena fondacija i dalje je aktivna.

Zvanično, fondacija bivše “prve dame”, bavi se pomoći starima, unapređenjem kulture i javnog informisanja, unapređenjem položaja osoba sa invaliditetom, humanitarnim aktivnostima, unapređenjem nauke i obrazovanja…

Donirani milioni, a donatori nepoznati

Ona je jednom prilikom izjavila da su za četiri godine prikupli više od 10 miliona evra i “podelili do dinara”.

Kako je pisao “Blic”, a preneo N1, donatori te fondacije često su bili izvođači radova na poslovima koje finansira donacija.

Tomislav Nikolić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

U tom konktekstu pomenuta je firma “Jezero” iz Kragujevca, koja je jedan od donatora, ali i izvođač radova na projektima u kojima je učestvovala i fondacija Dragice Nikolić. Vlasnik firme Goran Kojović je blizak prijatelj porodice Nikolić, a često je viđan i javno sa predsednikom države, što su zabeležile i novinarske kamere.

O ukupnim sumama koje dobija Fondacija Dragica Nikolić pisali su mediji, ali ta organizacija nije izašla sa imenima svojih donatora. Iako je javnost insistirala da se objave ti podaci, zbog sumnje u trgovinu uticajem, ko je donirao novac do danas nije objavljeno.

BONUS VIDEO Naprednjaci u beogradskoj Areni na predizbornom skupu, govornik i Tomislav Nikolić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare