Foto: Printscreen/YouTube/Danka Spasojevic-Simic

"Planirani porez na imovinu građana sa ovogodišnjih 255 miliona za iduću 2021. godinu biće u visini od 400 miliona dinara, što je povećanje od skoro 57%, što nedvosmisleno govori o potrebi aktuelne vlasti da povećanjem nameta puni gradsku kasu", kaže primarijus dr Milan Roganović.

Sa druge strane, kako navodi, planirana naplata poreza na zarade biće manja za 200 miliona u odnosu na plan za 2020. godinu što ukazuje na to da nema novih zapošljavanja, već gašenja radnih mesta.

„Povećavaju se usluge po ugovoru u javnom pravobranilaštvu skoro pet puta, ponovo se planiraju velika sredstva za gradski stadion, sredstva za kupovinu službenih automobila i novo kreditno zaduženje grada od 125 miliona dinara“, ističe dr Roganović.

Pročitajte još:

Takođe, pažnju javnosti usmerava i na ponovo opredeljena sredstva za, više godina nerealizovanu, ambulantu u Ljubiću, a za čiju novu izgradnju su se, kao opoziciona odbornička grupa Dveri, zalagali od 2012. godine u prvom mandatu u Skupštini grada. „To u velikoj meri oslikava i odnos lokalne vlasti prema zdravstvenoj zaštiti“, ocenjuje on.

Osvrnuvši se na pandemiju koronavirusa, prim. dr Roganović kazuje da je ona potpuno ogolila sve slabosti našeg zdravstvenog sistema – nedostatak kadrova, materijalnih sredstava, ali i strukturne i organizacione probleme:

„Višedecenijsko zanemarivanje sistema zdravstvene zaštite i prodor neoliberalnog koncepta u sve pore društva, uz saglasnost i podršku vlasti, doveli su naš zdravstveni sistem do ivice propasti. Svedoci smo da se u poslednjim decenijama, a naročito poslednjih 7,8 godina smanjivalo ulaganje u zdravstveni sistem i pored toga što se nekim ranijim zakonom deo ingerencija nad primarnom zdravstvenom zaštitom prebacio na lokalne samouprave, uz obrazloženje omogućavanja boljeg materijalnog stanja i ulaganja u naše domove zdravlja i ambulante. Ono što je uloženo, vrlo često je netransparentno i izaziva sumnju u koruptivne radnje. Osim kozmetičkih promena, suštinski se ništa nije popravilo – to svakodnevno osećaju zaposleni zdravstveni radnici, ali i naši sugrađani, korisnici medicinskih usluga. Prava i dostojanstvo kako zaposlenih medicinskih radnika, tako i pacijenata su pogažena, a strpljenje je pri kraju. Zbog toga oni koji mogu odlaze da se leče u privatnu praksu, a sve više medicinskog osoblja napušta našu zemlju i odlazi na rad u inostranstvo. Na stotine sertifikata dobre prakse je Lekarska komora Srbije izdala poslednjih godina za zaposlenje naših doktora u inostranstvu. Odliv kadrova je toliki da se postavlja pitanje ko će nas lečiti u godinama koje dolaze. Verovatno su svi poslušali našeg gradonačelnika, koji mlade mozgove šalje ‘diljem belog sveta“, smatra on.

„Nadalje se kao problem navodi i potpuno odsustvo preventivnog rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, nepotpuno zaokružen koncept izabranog i potpuno zanemaren koncept porodičnog lekara, nedostatak materijalnih sredstava, osnovne medicinske opreme i uređaja, ili njihova zastarelost, ali i duga čekanja na određene dijagnostičke procedure“, ukazuje dr Roganović.

Pročitajte i:

Neizostavna tema je i zdrava životna sredina, kao i zagađen vazduh koji danima muči građane Čačka:

„Da bismo imali zdravlje moramo imati i zdravu i kvalitetnu životnu sredinu. Godinama se u budžetima gradova i opština, pa tako i u Čačku, odvajaju sredstva za projekte zaštite životne sredine, ali pod ovako neodgovornom vlašću ona ostaju mrtvo slovo na papiru. Da je to tako, i da mi nemamo zdravu životnu sredinu potvrđuje i višegodišnje zagađivanje reke Lupnjače, masne mrlje na Moravi, koje ostaju bez ikavog razumnog obrazloženja, odgovornosti i sanacije, a o aerozagađenju da ne govorimo. Čačak, po svim pokazateljima spada u grupu gradova sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji“, podseća Roganović.

On dodaje da je gradska vlast u Čačku u junu mesecu, u kampanji pred nelegitimne i neregularne izbore, objavila pobedu protiv korone, što ocenjuje kao neodgovorno delovanje, jer se u ovim trenucima zdravstveni radnici do iznemoglosti bore za živote obolelih. Kao rešenje za ovu situaciju prim. dr Milan Roganović navodi da je „Srpski pokret Dveri pre nekoliko meseci izašao u javnost sa novim programom o zdravstvenoj zaštiti, koji u prvi plan stavlja pacijenta i zaposlenog medicinskog radnika, koji vraća humanost, moral i etiku na velika vrata“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar