Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Tim "Kreni - Promeni", pokrenuo je peticiju za rebalans budžeta, kako bi se novac predviđen za subvencije skupih automobila preusmerio za zamenu ložišta siromašnim domaćinstvima. Sve ovo je, kako navode iz tima, u cilju zaštite životne sredine i poboljšanja kvaliteta vazduha u Srbiji, koji je tokom proteklih meseci ekstremno zagađen i opasan po zdravlje stanovnika.

„Ne želimo da se naš novac iz budžeta troši na subvencije od 5.000 evra ljudima koji sebi mogu da priušte kupovinu hibridnih automobila koji koštaju u proseku 30.000 evra.  Naša Vlada je prošle godine izdvojila 1 milion EUR upravo u te svrhe. Taj novac nisu čak ni potrošili, zato što nema puno građana koji mogu to zadovoljstvo sebi da priušte. Pa ipak, Vlada je i za narednu godinu isplanirala da odvoji još 1 milion EUR u iste svrhe! Da li ćemo to dozvoliti? Smatramo da je to iracionalno trošenje našeg novca, u momentu kada su naši gradovi na svetskim listama jedni od najzagađenijih u svetu, kada ekonomija zbog COVID-19 stoji i naši građani nemaju najosnovnije uslove za život, kada naša deca udišu vazduh koji ima i boju i ukus. Nakon predaje potpisa, pokrenućemo javnu kampanju o problemu zagađenja. Postoje brojni problemi, ali usvajanjem našeg rešenja se može napraviti konkretno poboljšanje kvaliteta vazduha. I to rešenje ne traži dodatna sredstva. Potrebno je samo da naš novac u budžetu koji već postoji, preusmerimo na pravednije i efikasnije stvari“, naveli su iz pomenutog tima za medije.

PROČITAJTE JOŠ

Tim „Kreni – Promeni“ podseća da je jedna peticija, koju su organizovali prošlog meseca, a koja se ticala preusmeravanja novca namenjenog za novogodišnje proslave na lečenje bolesne dece, već uspela.

„Prošlog meseca smo pokrenuli akciju da gradovi u Srbiji novac predviđen za proslavu Nove godine, preusmere na lečenje dece. Nakon što smo sakupili 115.000 potpisa i pokrenuli medijsku kampanju 11 gradova je preusmerilo sredstva za lečenje bolesne dece.  Ako mislite da Vlada treba da izvrši rebalans budžeta i da umesto hibridnih automobila naš novac treba da preusmeri na podršku građanima da zamene svoja kućna ložita, pronađite još tri osobe iz okruženja koje će potpisati i podeliti peticiju„, naveli su oni.

“ Podsetiću vas da preko 9.000 ljudi umre godišnje od problema zagađenja. Od COVID-19 je ove godine umrlo manje od 3.000. Ako zbog COVID-19 svi vodimo računa, zašto se prema problemu zagađenja vazduha ponašamo kao da ne postoji?“, zaključili su iz tima „Kreni – Promeni“.

Peticiju možete potpisati OVDE.

Kako navode iz tima „Kreni – Promeni“, peticiju će predati Ireni Vujović, ministarki zaštite životne sredine, sutra u 11 časova.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare