dr rade panić
Foto:Vesna Lalić

“Protiv sam uvođenja policijskog časa, ali ako ova država nije bila u stanju da se pripremi adekvatno za treći talas epidemije, onda ova vlast treba da izađe pred građane i da kaže da je neophodno da izdrže zaključani 21 dan. Ja sam upoznat sa stanjem unutar sistema i vidim da smo na ivici zaključavanja”, rekao je za Nova.rs predsednik Sindikata lekara i farmaceuta, doktor Rade Panić.

Prema njegovim rečima, građani Srbije već osam meseci slušaju razne “šarene laže” i da na delu nije borba protiv koronavirusa, već igranje sa epidemijom koju vode političari, a ne struka.

“Ja imam sliku s prve linije, ta slika je veoma loša i govori da smo na ivici zaključavanja. S druge strane, potpuno sam svestan da bi sa dobrom organizacijom i promenom kadrova koji nemaju hrabrosti da preuzmu neophodne korake, situacija bila mnogo bolja. Ukoliko bi se novac uložio u zdravstvo sa namerom da se ovaj sistem postavi na ‘čvrste noge’, umesto na ‘Beograd na vodi’ i slične stvari, mogli bi da izbegnemo takav epilog. Ne pričam o izgradnji bolnica i kupovini akceleratora, već o najneophodnijim stvarima za borbu protiv epidemije”, ističe Panić.

Govoreći o nedaćama sa kojima se svakodnevno susreću zdravstveni radnici u Srbiji, on je kaže da se najveći problemi ogledaju u nedostatku opreme i stručnih kadrova.

Pročitajte još...

“Nemamo odgovarajući broj testova, na zalihama nema dovoljno zaštitne opreme. Fale nam lekari koji bi mogli da zbrinu sve zaražene pacijente, a nema ni dovoljno mesta intezivne kovid nege. Ima dosta zgrada, ali nema dovoljan broj kreveta gde bi mogla da se priključi ventilacija. Nemamo ni dovoljan broja anasteziologa, internista, plućnih lekara koji bi bili obučeni da rade sa ventilacijom. Ako je to tako, onda vlast mora jasno izaći pred građane Srbije i da ih zamoli da izdrže tri nedelje zaključavanja, jer će pomenuti period sigurno dati povoljan rezultat”, kaže naš sagovornik, napominjući da je veliki protivnik policijskog časa.

“Sindikat na čijem sa čelu je i prethodnog puta kad je uvedena zabrana kretanja bio protiv toga. Smatrali smo da je sproveden krajnje neadekvatno i da su mnogi građani u toj situaciji bili diskriminisani. Ipak, ta opcija ostaje kao jedna od varijanti. Da je stručni deo Kriznog štaba insisitirao sprovođenju mera, do ove situacije ne bi ni došlo. Razumem pojedine ljude unutar tog vladinog tela, jer očigledno da većina njih ne raspolaže sa pravim podacima, pa zbog toga nisu mogli da reaguju onako kako struka nalaže. Nije uopšte pitanje da li su kolege koje se nalaze u Kriznom štabu stručni, već se radi o tome da su obmanuti”, poručuje Panić, ponavljajući mnogo puta iznetu rečenicu da je zdravstveni sistem veoma ugrožen.

“Ogroman je broj obolelih zdravstvenih radnika, a testiranja i dalje nisu adekvatna. Ove gužve koje viđamo u čekaonicama kovid ambulanti su nešto samo može doprineti širenju epidemije. Pacijent koji dođe u ambulantu mora biti primljen u roku od dva sata. Kako će se to sprovesti, moraju da znaju oni koji se ovim zdravstvenim sistemom bave već sedam godina. Tu, pre svega, mislim na ministra zdravlja Zlatibora Lončara i njegovi vršioci dužnosti direktora koji su postavljeni po političkoj liniji”, objašnjava predsednik Lekara i farmaceuta Srbije.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prethodnog dana, upitan da prokomentariše izjavu predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Radeta Panića da je zdravstveni sistem Srbije „pukao“, kazao da bi odgovorio „brutalno“ da nije predsednik države.

Pročitajte još...

“Da nisam predsednik odgovorio bih brutalno, ovako ću samo da kažem – sramota. Naš zdravstveni sistem je u teškoj situaciji, ali napreduje svakog dana i rađa heroje i prave junake. Hvala svim tim ljudima koji gledaju da pomognu pacijentima, a ne onima koji gledaju kako će da sruše svoju državu i zdravstveni sistem“, rekao je šef srpske države na današnjem predstavljanju tenkova T-72MS u Kasarni „Mija Stanimirović“ u Nišu.

Dan ranije, doktor Panić je zaplakao gostujući na televiziji N1, kad je ujedno i izjavio da je zdravstveni sistem u Srbiji i „zvanično pukao“, te da se sa merama protiv koronavirusa mnogo kasnilo.

“Zdravstveni sistem Srbije je zvanično pukao. Čujete da sam veoma uzbuđen. Juče sam bio u situaciji kakva se dešavala u Italiji. U svom profesionalnom veku nisam očekivao da ću doći u takvu situaciju, nisam imao mesta za ljude koje mi u medicini smatramo mladima, niti sam imao gde da ih transportujem”, vidno potresen kaže Panić koji trenutno radi u “crvenoj zoni” i dodaje da je situacija gora nego u julu, da “kliničke slike pacijenata postaju teže… više je mladih ljudi i ogroman je broj obolelih i nismo baš uspešni u lečenju u intenzivnoj nezi, velika je smrtnost kad pacijent dođe u najteže stanje”, naveo je Panić.

Na njegovu izjavu se zatim osvrnuo epidemilog Predrag Kon, koji je istakao da zdravstveni sistem u Srbiji „nije pukao“.

„Odgovorno tvrdim, na osnovu podataka koje imam, da nema ni govora o pucanju zdravstvenog sistema“, rekao je Kon na jučerašnjoj sednici Kriznog štaba.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare