doček nove godine
Foto: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / nr

Konferenciju za medije Kriznog štaba povodom epidemije koronavirusa mogli ste pratiti na portalu Nova.rs.

 

Dr Predrag Kon: Najviše pozitivnih ima u Beogradu – 2.033, pa Novi Sad 556…Ukupno 6.901 hospitalizovanih pacijenata na teritoriji cele zemlje. Ukupno 2.434 zdravstvena radnika su zaražena. Što se tiče Domova starih, zaražena su 992 korisnika i 550 zaposlenih.

Dr Edita Stokić: Situacija u KC Vojvodine je hospitalizovano 359 pacijenata, što je od 7. marta najveći broj. Nikada u toku noći nije bilo toliko ambulantnih pregleda u prijemnoj ambulanti Infektivne klinike, niti je hospitalizovano toliko pacijenata. U KCV otvoreno je najviše novih kovid-centara. KCV organizuje i non-kovid delatnost, a to su pre svega Urgentni centar i specijalistička poliklinika.

Da li imate podatak kako je protekla noć u Beogradu? Kada bi nove mere mogle da daju rezultat?

Dr Kon: Nemam broj pregleda i prijema, ali i dalje imamo veći broj prijema nego otpusta, i to se održava. Danas je bio sastanak direktora kovid bolnica sa ministrom i svaki dan se daju informacije. Danas će biti premeštanja pacijenata pred samim izlečenjem u privremene kovid bolnice. Cela Srbija je jedna velika bolnica. Premeštanje može da ne bude u okviru istog mesta, i to moramo da razumemo. U pitanju je fascinantna elastičnost sistema. Primedbe po pitanju transporta nisu adekvatne situaciji.

Efekte mera možemo očekivati nakon 10 dana, najkraće. Inače, do dve nedelje.

Ako je 2.434 zaražena zdravstvena radnika, kako se organizuje rad? Je li istina da volontiraju studenti?

Dr Stokić: Imamo taj broj obolelih zdravstvenih radnika, ali ne istovremeno, Postoji recirkulacija onih koji su pozitivni i onih koji se izleče i vraćaju na posao. Broj obolelih ne utiče na kvalitet rada. Studenti su se samoinicijativno prijavili za rad u KCV u kovid zonama, i njih je 20. Oni rade dobrovoljno i sada su samo na administrativnim poslovima, u zelenoj zoni. Ne ulaze u „crvenu zonu“, ne učestvuju u lečenju. Prošli su obuku, uz edukaciju kako se koristi zaštitna oprema.

Ako deca od ponedeljka više ne idu u školu, da li može da se predupredi ono što se dešava po tržnim centrima? 

Dr Kon: Nemam dobre reči po pitanju ponašanja na „crni petak“. Ne možete zabraniti „crni petak“, dakle onaj koji ga organizuje direktno je odgovoran. Nije mi jasno kako je to najznačajnije, kada je umrlo 57 osoba.

Kakve su prognoze za naredne dve sedmice? Koliko je potencijal širenja virusa?

Dr Kon: Kada su u pitanju spekulacije, najbolje je reći ne znam. Mi smo u devetoj nedelji porasta. Za očekivati je bilo da, uz mere, dođe do zaravljenja i opadanja. Ono se, međutim, još nije dogodilo, ali Beograd se održava između 1.850 i 2.200 i zaravnio se na vrlo visokom nivou. Izdvajaju se Novi Sad, Kragujevac, Pančevo…Jasno je da je došlo do prelivanja i sada je za očekivati da će udariti u plafon i da će mere početi ozbiljnije da deluju u toku naredne nedelje.

Tvrdim, na osnovu podataka koje imam, da nema ni govora o pucanju zdravstvenog sistema Srbije, jer su preduzete mere premeštanja. U principu, zdravstveni su radnici pod velikim pritiskom. Dovoljno je čekanje na transport koje traje u nekim uslovima koji inače nisu uobičajeni, a nekad su na granici prihvatljivosti, ali to je ekstremno retko.

Koliko respiratora imamo na raspolaganju?

Dr Kon: Respiratora ima dovoljno, a tu su i ovi koji su planirani za bolnicu u Batajnici. Ne bih da licitiram, imam informaciju da to nije problem.

***

U Srbiji je u poslednja 24 sata koronavirusom zaraženo još 7.780 ljudi, a od posledica koje je izazavao virus umrlo je 57 osoba. Testirane su 22.404 osobe, a u bolnicama širom Srbije na respiratoru se nalazi 245 pacijenta.

***

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da su korona brojke sve lošije i da je broj zaraženih kovidom 19, prema preseku u 12 sati, nešto lošiji nego juče u podne.

I broj preminulih je veći nego juče, navela je Brnabić.

„Čitava zemlja je u teškoj situaciji. Pozivam sve da shvatimo ovu borbu kao borbu svakog pojedinca za celo društvo, molim da se poštuju mere, da pomognemo zdravstvenim radnicima“, rekla je Brnabić novinarima u vladi nakon potpisivanja ugovora sa izvođačem radova na rekonstrukiciji i izgradnji KC Vojvodine.

***

Radno vreme kovid ambulanti u Beogradu je produženo, a pacijenti moraju da odu tamo, pa tek onda u prijemno-trijažne centre, rekao je dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije nakon sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica.

„Zvanična odluka je da se svi od danas jave u kovid ambulante, gde će biti urađen pregled pluća i ostala dijagnostika. Dok stignu laboratorijske analize i uzorak krvi, pojedinačnom pacijentu je to sat i po vremena, kada nije ogroman broj bolesnika. Dovoljno je desetak takvih da prosečno vreme čekanja na pregled bude produženo na tri, četiri sata. Produženo je radno vreme svih kovid ambulanti u Beogradu do 22 časa, i tek sa urađenim analizama i uputom dolaze u prijemno-trijažne centre. Odlučeno je da svi pacijenti koji nisu vitalno ugroženi, a dođu bez analiza, budu vraćeni za domove zdravlja”, rekao je direktor Infektivne klinike.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare