Dr Alemka Markotić / Foto: BETAPHOTO/HINA/POOL/Daniel KASAP/DS

Izjava dr Alemke Markotić direktorke zagrebačke Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" za Dnevni avaz, da se sve zemlje u regionu drže veoma dobro, osim Srbije, izazvala je pažnju u domaćoj javnosti. Dr Markotić za Nova.rs objašnjava šta je tom izjavom misllila.

„Ono što sam izjavila za jedan printani i internet medij jeste: ‘Sve zemlje u regiji, s izuzetkom Srbije, drže se dosta dobro u borbi protiv koronavirusa. I u Srbiji će situacija oko virusa brzo doći pod kontrolu'“, kaže dr Markotić za Nova.rs i dodaje da je njen stav bio „većinom afirmativan“.

„Ono što sam navedenim mislila jeste da na milijun stanovnika Srbija ima značajno veći broj oboljelih u odnosu na zemlje u okruženju (npr. Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora), s izuzetkom Austrije koja ima gotovo duplo više oboljelih na milijun stanovnika od Srbije“, kaže dr Markotić.

„Ono što je u Srbiji u tom kontekstu dobro je da je u skupini četiri zemlje s najmanje umrlih na milijun stanovnika – Srbija i Bosna i Hercegovina po 19, Hrvatska 15, Crna Gora 11“, podvlači ona.

Dr Alemka Markotić kaže da misli da Srbija ima izvrsne doktore.

„Iznimno cijenim napore vaših epidemiologa, osobito kolegice Kisić Tepavčević, kao i kolega infektologa“, kaže direktorka zagrebačke Klinike za infektivne bolesti.

Ne želi da upoređuje mere i rezultate koje su imale Srbija i Hrvatska, jer, kako kaže, „rezultate ćemo svi ocjenjivati na kraju epidemije“.

„Treba procijeniti kompletnu situaciju i analizirati ceo niz činilaca, uključujući i to koliko se stanovništvo pridržava mjera, kad je epidemija počela, koliko su na početku bile zahvaćene ciljne skupine kao npr. zdravstveno osoblje, osobe u domovima za starije, itd“, kaže dr Markotić.

Alemka Markotić kaže i da ne želi da komentariše tvrdnje nekih srpskih epidemiologa – poput dr Branislava Tiodorovića – da brojke koje stižu iz Hrvatske „nisu realne“.

„Brojke u Hrvatskoj prati Hrvatski zavod za javno zdravstvo s mrežom zavoda za javno zdravstvo, a podaci se dobivaju iz zdravstvenih institucija u skladu sa svim pravilima struke, nacionalnim propisima i propisima relevantnih međunarodnih institucija. Ni bolesni ni preminuli se ne mogu sakriti, a rezultati su za Hrvatsku za sada iznimno povoljni u odnosu na većinu drugih zemalja u svijetu“, zaključuje dr Markotić.

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare