Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIĆ

U Hrvatskoj je prvi slučaj koronavirusa zabeležen 25. februara, dok je u Srbiji prva zaražena osoba registrovana 6. marta. Od tada do danas, u ove dve zemlje je ukupno registrovano 4.274 slučajeva zaraze, od čega 1.407 u Hrvatskoj i 2.867 u Srbiji. U našoj zemlji do 9. aprila registrovano je 66 preminulih usled zaraze koronavirusom, dok je u Hrvatskoj zabeleženo 20 smrtnih ishoda zaraze.

Devet dana po otkrivanju prvozaraženog, 15. marta, u  Srbiji je uvedeno vanredno stanje. U tom trenutku naša zemlja je imala 48 registrovanih slučajeva obolelih od koronavirusa.

U Hrvatskoj je deset dana po otkrivanju prvog slučaja zaraze, kada je u toj zemlji bilo registrovano 10 slučajeva zaraženih koronavirusom, vlada objavila opasnost od epidemije. Na taj način vlastima je omogućeno uvođenje vanrednih mera u borbi protiv pandemije.

Zatvaranje obrazovnih ustanova

Na dan uvođenja vanrednog stanja u Srbiji je odlučeno da se zatvore sve obrazovne ustanove (vrtići, škole, fakulteti) i da se nastava odvija na daljinu i putem interneta. Nepunih 48 sati po uvođenju vanrednog stanja, na programima RTS je otpočeta nastava za osnovce i srednjoškolce. Studentima u Srbiji se nastava takođe odvija na daljinu, na osnovu programa koje su organizovali njihovi fakulteti.

U Hrvatskoj su sve obrazovne ustanove zatvorene 20. dana po pojavi prvog slučaja zaraze. Sutradan u toj zemlji je otpočeta nastava na daljinu, koja se odvija putem interneta i posebnog programa Hrvatske televizije. Na dan kad je doneta odluka o zatvaranju obrazovnih ustanova (15. marta) u Hrvatskoj je zabeležno 47 zaraženih.

Srbija zabranila kretanje građanima, Hrvatska ograničila

U Srbiji je prvobitno, 18. marta, 12 dana nakon prvog zabeleženog slučaja, odlučeno da se zabrani kretanje svim građanima od 20 časova do pet ujutru, a starijima od 65 godina u gradskim odnosno 70 godina u naseljima manjim od 5.000 stanovnika u potpunosti zabrani kretanje – osim u periodu jednom nedeljno od 3 do 8 ujutro.

Tri dana kasnije, 15 dana od prvog slučaja, doneta je odluka o produžavanju zabrane kretanja, te tako ono traje za sve građane od 17 časova do pet ujutro. Tada je zabranjen i boravak u svim parkovima i javnim površinama namenjenim za rekreaciju i sport.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Početkom meseca, 3. aprila, 28. dana od prvog slučaja, Vlada Srbije zabranila je kretanje u grupi za više od dvoje ljudi. Prethodne nedelje Vlada Srbije uvela je i zabranu kretanja  vikendom i to od subote, 4. aprila u 13 časova do ponedeljka 6. aprila u pet ujturu. Ove nedelje je ta mera pooštrena pa zabrana kretanja počinje u petak, 10. aprila u 17 časova, do ponedeljka 13. aprila u 5 ujutro.

S druge strane, iako nije zabranila kretanje svojim građanima, Hrvatska je zbog pojačanog rizika od prenosa koronavirusa, uvela meru strogog ograničenja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mestima.  Ova mera je usvojena 25. dana od prvog slučaja (21. marta) i njeno trajanje je ograničeno na 30 dana. Takođe, dva dana kasnije ova država je uvela zabranu napuštanja gradova, odnosno mesta prebivališta, u vreme trajanja epidemije.

Delimična zabrana kretanja u Srbiji je uvedena 13 dana po objavljivanju prvog slučaja koronavirusa, dok su prve mere o ograničenju kretanja građana Hrvatske objavljene 25. dana po otkrivanju prvozaraženog.

Sabor zaseda, rad Skupština Srbije suspendovan

Skupština Srbije ne zaseda od uvođenja vanrednog stanja, 15. marta. Za razliku od srpskog, hrvatski parlament i dalje radi.
Čak ni zemljotres koji se nedavno dogodio u Zagrebu nije prekinuo zasedanja Sabora, već je zbog bezbednosti odlučeno da se sednice održavaju u drugoj zgradi.

Za poslanike Sabora ne važi obaveza o zabrani napuštanja mesta prebivališta, jer zbog službenih obaveza umoraju da putuju iz grada u grad. Sabor hrvatske zasedao 7. aprila, kad je usvojio strategiju za borbu protiv kilimatskih promena.

 

Hrvatska ranije zatvorila ugostiteljske objekte

Dve nedelje nakon utvrđivanja prvog slučaja koronavirusa, Vlada Srbije donela je odluku da se zatvore restorani, kafići i tržni centri. Takođe, tom prilikom je odlučeno da se obustavi javni prevoz na teritoriji čitave Srbije. U momentu kad su usvojene ove mere, u Srbiji je registrovan prvi smrtni slučaj uzrokovan koronavirusom, a ukupno je registrovano 135 zaraženih osoba. Mere su uvedene

Dvadeset dva dana nakon prvog slučaja zaraženog, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, Davor Božinović najavio je da će se narednog dana u Hrvatskoj biti obustavljen rad svih uslužnih delatnosti koje nisu preko potrebne za funkcionisanje zajednice.

Božinović je naglasio da mere podrazumevaju zatvaratanje ugostiteljskih objekata, uz izuzetak usluga pripreme i dostave hrane i narodnih kuhinja. Takođe, tada je navedeno da je rad u šoping centrima ograničen samo na radnje sa prehrabenim artiklima, lekovima i higijenskim potrebštinama. Javni prevoz u Hrvatskoj ukinut 22. marta.

U trenutku kad su Hrvatskoj je zatvoreni javni objekti, ta država je imala jedan registrovan smrtni slučaj od posledica zaraze, a ukupno je bilo 87 obolelih od koronavirusa. Odluka je doneta 28 dana pošto je registrovan prvi zaraženi u toj zemlji.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

 

U Srbiji je 28. marta, 22 dana po otkrivanju prvog slučaja koronavirusa, doneta odluka o zatvaranju pijaca. U tom trenutku u našoj zemlji je regisrovano 659 slučajeva zaraze, dok je deset osoba preminulo od posledica koronavirusa. U Hrvatskoj su pijace zatvorene 25 dana po otkrivanju prvozaraženog.  U tom trenutku u toj zemlji je registrovano 419 slučajeva zaraze koronavirusom i jedan preminuli.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Do danas, u Srbiji je ukupno testirano 10.761 osoba, odnosno 1.232 osobe na milion stanovnika, dok u Hrvatskoj ukupno testirano 13.680 ljudi, što čini brojku od 3.332 osobe na milion stanovnika.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram