Klima uređaji jesu prijatelji zdravlja, ali samo ako se prvilno održavaju i mudro i pravilno koriste, rekla je gostujući u jutarnjem programu NOVA S dr Katarina Bajec.

„Jedna stvar je održavanje klima uređaja, koje podrazumeva redovno čišćenje i kontorlu, jer je vlaga idealna podloga za bakterije“, objašnjava dr Bajec.

Legionela je, navodi, jedan od najčešćih patogena unutar klima uređaja koja izaziva legionarsku bolest. Poznati su i primeri širenja koronavirusa na ovaj način.

„Druga stvar koja je bitna je temperatura korišćenja klima uređaja. Ako se pravilno koristi, klima je prijatelj kardiovaskularnog sistema, sprečava i toploti udar. S druge strane, ako je temperturna razlika vani preko 30, a pod klimom u prostorijama ispod 20 stepeni, na to će reagovati krvni sudovi koji se šire i skupljaju u zavisnosti od temperature“, istakla je dr Katarina Bajec.

Ona navodi da je za muškarce je „zona konfora“ korišćenja klima uređaja uglavnom niža – oko 17, 18 stepeni, dok je za žene nešto viša – izmedju 21 i 25 stepeni.

„Tu nije reč samo o zoni konfora, već i o naučnim dokazima. Naime, studije su pokazale da je pik produktivnosti radnika na poslu najbolji baš pod tim temperaturama – između 21 i 25 stepeni“, navela je dr Katarina Bajec.

Ona je potvrdila da postoji i „sindrom bolesne zgrade“.

„To je pametna zgrada, koja daje sindrom bolesne zgrade. Naime, češće se zaposleni u pametnim zgradama žale na zdravstvene tegobe. Taj sindrom podrazumeva skup simptoma poput suvog oka, iritacije, curenje nosa, bol u grlu, uporan suvi kašalj, a često i glavobolje i osećaj umora“, pojasnila je dr Bajec, dodajući da je ipak glavobolja moguća i od – niskih temperatura klima uređeja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare