Foto: Printscreen/RTS

Iz kompanija "Pfizer" i "BioNTech" juče nas je obradovala vesti da je njihova vaakcina efikasna u 90 odsto slučajeva. Iskusni virusolog dr Ana Gligić kaže da je to sjajna vest. Ipak, dodaje da treba sprovesti i dalja istraživanja kako bi se precizno utvrdilo kako vakcina deluje na razlilite starosne grupe.

„Sjajno“, prokomentarisala Gligić. Ipak, ona dodaje da nam predstoji veliki posao.

„Treba dalje ispitivati na ljudima da bi se utvrdilo kako na vakcine reaguju različite starosne grupe- decu i odrasle“, dodaje doktorka i ističe da vakcine neće biti do Nove godine pa čak ni do maja, za sve.

„Oni su sada došli do prve faze i prvo će vakcinisati svoj narod, a onda će se viškom doza vakcinisati ostali“, napominje.


Vesti o rezultatima istraživanja pomenutih farmaceutskih kompanija prate i komentari šta sve nedostaje trenutnim zaštitnim sredstvima da bi došlo do njihove široke distrubucije – pominju se imunitet, odnosno antitela, pa još šira istraživanja kje treba spovesti. Profesor Gligić objašnjava šta sve mora da poseduje efikasna i bezbedna vakcina.

„Vakcina mora da bude imunogena, da stvara imunitet kod različitih starosnih grupa. Dalje, mora se utvrditi da nije toksična što se utvrđuje na sledeći način: mikroskopom se analiziraju unutrašnji organi životinja kojima su date vakcine da bi se videlo da li su razređivači i ostale primese koje se dodaju u lek, izazvale određene promene – a to ne sme da se dogodi. Za analizu delotvornosti vakcine bitno je i da li je ona mrtva ili živa odnosno da li je napravljena od ubijenog virusa pa ne dolazi od njegovog oživljavanja ili od živog virusa koji na velikom broju ljudi ne može da izazove bolest – u tom slučaju bi se pokazalo da je virus dobro oslabljen. Treće, vakcina mora da bude neškodljiva“, objašnjava virusološkinja.

Gligić dodaje da vakcina može da izazove određene male reakcije poput blage povišene temperature koju izazivaju njene primese.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar