koksaki virus
Zoran Radovanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Konačno jedna lepa vest, analiza vakcine kompanije Fajzer je premašila očekivanja većine stručnjaka. Vakcina je sve bliže masovnoj upotrebi, a prvi rezultati istraživanja pokazuju da je ona iza koje stoji kompanija Fajzer Bajontek efikasna 90 odsto. To tvrde proizvođači čija analiza pokazuje mnogo bolje efekte nego što su se stručnjaci nadali. U izjavi za naš portal, epidemiolog Zoran Radovanović podseća da se trenutno u svetu testira blizu 200 vakcina protiv kovida 19, a jedna od potencijalno najozbiljnijih kandidata je upravo vakcina iza koje stoje međunarodni farmaceutski gigant Fajzer (Pfizer) i nemačka kompanija BioNTech.

„Vakcina se zasniva na novoj tehnologiji koja do sada nije korišćena u svetu. Njeni tvorci, bračni par Turaka naturalizovanih u Nemačkoj i njihov partner Austrijanac, pošli su od tzv. informacione RNK (ribonukleinske kiseline). Ona sadrži uputstvo za sintezu proteina, koji u organizmu vakcinisane osobe deluju kao antigen, dovodeći do stvaranja antitela“, objašnjava Radovanović.

Dodaje da je za masovnu proizvodnju bila je potrebna velika farmaceutska kuća, pa je tako došlo do saradnje sa Fajzerom (Pfizer-om).

„Očekivalo se da vakcina protiv kovida 19 štiti oko dve trećine vakcinisanih osoba, dakle malo više od vakcine protiv gripa. Međutim, prema prvim preliminarnim podacima, ona sprečava obolevanje kod devet od 10 vakcinisanih osoba“, zadovoljan je naš sagovornik.

Ipak, Radovanović podseća da ostaje da se na većem uzorku vidi da li je to zaista tako, a zatim i kakve su neželjene reakcije i koliko traje zaštita. Već sada se računa da će reakcije na vakcinu biti nešto burnije nego kada je reč o vakcini protiv gripa. Dobro bi bilo da se zaštitni efekat rastegne na bar nekoliko godina, ali je sada nemoguće davati takve procene.

„Po međunarodno postignutim sporazumima, više proizvođača je dobilo garancije da će njihove vakcine biti otkupljene ‘na slepo’, što znači čak i ako ne budu delotvorne, pa proizvođači neće bankrotirati. Tako će do kraja ove godine, uporedo sa testiranjem, u Fajzeru biti proizvedeno 50 miliona doza, a tokom naredne godine, ako sve bude u redu, tržištu će biti isporučeno još 1,3 milijarde doza“, otkriva Radovanović.

Dodaje da još nekoliko velikih kompanija treba tokom 2021. godine da isporuči tržištu između milijardu i milijardu i po doza (za vakcinaciju su potrebne dve doze).

„Vakcina Fajzera i BioNTech mora da se čuva na temperaturi od -80 stepeni, tako da će teško moći da se koristi u manje razvijenim delovima sveta. I nama bi više odgovarala vakcina čiji su transport i uskladištenje manje zahtevni“, navodi Radovanović.

A gde je Srbija u Svemu tome, kada bismo mogli da se nadamo vakcini – Fajzerovoj ili bilo kojoj?

„Bilo da dobijemo ovu ili neku drugu vakcinu, to po svoj prilici neće biti pre proleća i količine će biti dovoljne samo za prioritetne primaoce (zdravstveni radnici na infektivnim odeljenjima i u intenzivnoj nezi, a zatim i na drugim poslovima), zaposleni na strateški važnim poslovima itd. Masovniju vakcinaciju protiv kovida 19 u Srbiji ne treba očekivati pre kraja leta, a čekanje može još da se oduži i ka poznoj jeseni“, nije preterano optimističan Radovanović.

Da li je Fajzerova vakcina u igri za srpsko tržište pokušali smo da saznamo i od predstavnika Kriznog štaba, ali do objavljivanja ovog teksta naši pozivi i poruke ostali su bez odgovora.

Lepe vesti

Pored visoke delotvornosti vakcine protiv korone, kompanija Fajzer objavila je i da nije bilo ozbiljnih neželjenih efekata.

„Danas je sjajan dan za nauku i čovečanstvo. Prvi set rezultata našeg ispitivanja vakcine kovid 19 faze 3 pruža početne dokaze o sposobnosti naše vakcine da spreči kovid 19“, rekao je dr Albert Bourla, predsednik i izvršni direktor kompanije Fajzer.

U fazi tri testiranja ove vakcine je učestvovalo je  43.000 ljudi.

Prikupljanje neophodnih podataka o vakcini koji se odnose na to koliko je bezbedna će se sakupljati do treće nedelje novembra, rekli su u kompaniji Fajzer. Posle toga kompletan dosije će biti predat regulatornom telu koje je odobrava. Brzo izdavanje dozvole bi značilo da će prve doze biti date medicinskom osoblju do kraja godine.

Bonus video: 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare