Foto: Screenshot/Nova S

Institut za javno zdravlje Vojvodine situaciju u Vojvodini i dalje ocenjuje kao nesigurnu. U poslednjem izveštaju navodi se, ipak, i stabilizacija regionalnog broja slučajeva.

Dok krizni štab upozorava na treći talas, kakva je situacija u odnosu na prve pikove govorila je Aleksandra Milinković Lacković iz respiratorne ambulante u DZ Novi Sad.

„U ovoj ambulanti nema povećanog broja pacijenata, a ova ambulanta je namenjena pacijentima sa tegobama poput temperature“, istakla je dr Milinković Lacković.

Pročitajte još:

Ona je dodala i da sada u proseku ambulanta prima od 20 do 30 pacijenata dnevno, od čega je dvoje ili troje pozitivno, a da se treći talas u novosadskoj ambulanti i dalje ne oseća.

Dr Milinković Lacković je podsetila i da su najvažnije smernice ostale iste – da bismo se sačuvali od koronavirusa, neophodne su fizička distanca, maske i pojačana higijena ruku.

Respiratorna ambulanta u novosadskom domu zdravlja sada prima pacijente sa temperaturom, mada dr Milinković Lacković ističe da sada nema tipične dijagnostičke slike kakva je postojala u martu.

„U martu smo imali tipičnu sliku za koronavirus – temperaturu, kašalj, otežano disanje, dok u julu nismo imali takvu situaciju. Javljali su se pacijenti sa niskom temperaturom koja je trajala jedan dan ili par sati“, navela je dr Milinković Lacković.

U martu je takođe, istakla je ona, starija populacija bila na udaru, dok je u drugom talasu starosna grupa do 40 godina bila mnogo brojnija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar