Aleksej Tarasjev
Aleksej Tarasjev Foto: N1

Aleksej Tarasjev sa Instituta za biološka istraživanja ističe da ni u kom slučaju Beogradski univerzitet ne treba da prizna doktorat Siniši Malom.

Aleksej Tarasjev je izjavio za N1 u Danu uživo da je „siguran da ni u kom slučaju Univerzitet ne treba da izdaje doktorsku diplomu i da prizna doktorat Siniši Malom“, jer je „suština u tome da takve stvari nanose štetu Beogradskom univerzitetu“.

Pročitajte i ovo

„Već dve rektorske garniture je nisu izdale, ja verujem da neće ni treća“, istakao je Tarasjev.

Inače, on je ranije podneo jednu od žalbi na odluku naučno nastavnog veća FON o doktoratu Siniše Malog.

„Univerzitet u Beogradu je uradio ono što je do Univerziteta. Treba razlikovati formu i suštinu. Ako je bilo nekih stvari kojje treba ispraviti, to treba uraditi, ali mislim da nema osnove za neku preteranu radost, jer niko nije osporio da se radi o plagijatu i niko nije osporio ocene Etičke komisije FON-a. Odbor za profesionalnu etiku i ceo Senat Beogradskog univerziteta su dali ocenu, a to je da se radi o neakademskom ponašanju i da se radi o plagiranju. To niko nije ukidao i to bi bilo kao kada bi se Šarić radovao što se postupak vraća na prvostepeni sud, ali niko ne osporava da je on diler. Prema tome, razloga za radost doktoranta nema, a kako će Univerzitet postupati, ja bih to pustio pravnicima“, naveo je Tarasjev.

Komentarišući izjavu Siniše malog da je pravda pobedila, on kaže da ne želi da ne ulazi u pravnu oblast ovog slučaja, ali dodaje da „Univerzitet ne treba da popusti i treba da bude jedinstven, kao što je do sada bio“.

On smatra da vraćanje predmeta na ponovno razmatranje neće dovesti do drugih ocena, nego istih, odnosno onih koje je javnost već čula.

„Ugledu našeg Univerziteta kod nas i u svetu bi veoma štetila odluka kada bi se ovakvi doktorati podržavali. Verujem da niko u akademskoj zajednici ni ne pokušava da uradi, time bi naneo štetu i studentima koji završavaju naše fakultete, i mislim da ćemo učiniti sve da sačuvamo renome i ugled“, poručio je Tarasjev i dodao:

„Smatram da bi bilo nemoguće da bude doneta drugačija ocena, ili drugačija odluka, a koja je sve procedura, to je pitanje za pravnike. Inače, mi smo veoma često u situaciji da naš pravni sistem i ono što je akademska sredina, struka nisu dovoljno u saglasnosti… To je veliki problem kada struka kaže jedno, a političari odluče drugo. Ako mogu da upotrebim terminologiju iz moje struke, meni to izgleda kao sukob Matice Srpske i trutova srpskih.“

Govoreći o jedinstvu akademske zajednice, on procenjuje da je ona što se tiče plagiranja i slučaja ovog doktorata, velika većina da se takvi doktorati priznaju, jer takve stvari devalviraju i naučni rad profesora i rad profesora sa studentima.

Ne vidi smisao kada bi se studenti pobunili protiv odluke Upravnog suda, ponavlja da nije pravnik, i ostavlja mogućnost da nešto treba ispraviti, odnosno korigovati.

„Akademska javnost bi trebalo da se pobuni ukoliko Univerzitet izda diplomu o tom doktoratu“, smatra sagovornik.

Komentarišući izmene Zakona o visokom obrazovanju, on napominje da se njime uvodi da tradicionalne religije mogu da utiču na izbor profesora i da imaju odlučujuću reč, kao i da je to nešto što se „itekako tiče naše akademske zajednice i struke“.

„Ja sam uputio primedbe na one članove zakona koji se tiču davanju saglasnosti tela koji nisu delovi Beogradskog univerziteta, niti stručna tela države. Iako znam da su upućene na vreme i na odgovarajuću adresu, u pratećoj dokumentaciji koja je otišla u Skupštinu Srbije, piše da su sve proimedbe usvojene, što nije tačno“, zaključio je Tarasjev.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar