Sudar u mestu Lozno blizu Ušća, saobraćajna nesreća, policija, uvidjaj, uviđaj
Foto: Nova.rs

Niko od učesnika saobraćaja nije siguran u delu Ibarske magistrale, u dolini Ibra, na deonici od Kraljeva do Raške. Čak ni ministri nisu bezbedni koji idu uz pratnju. Opasni udesi se događaju svake nedelje na ovoj magistrali, a ambulanta u varošici Ušće nema urgentnu medicinu, nema ni reanomobil. Umesto toga, dobili su putnički automobil.

Na delu Ibarske magistrale, od Kraljeva do Raške, koja je jedna od najprometnijih saobraćajnica u Srbiji, preko je neophodno formiranje urgentne medicine. Oprema koju poseduje ambulanta u Ušću ne može da pomogne teško povređenim osobama, kojima je nekada svaka sekunda dragocena.

„Nema opasnijeg dela u Srbiji od ove deonice. Svake nedelje se desi po jedan strahoviti udes. A o onim lakšima, da ne pričam. Ne samo da je potrebno imati sanitetsko vozilo, kao što je reanomobil koji je stigao u Kraljevo, već je neophodno uvesti urgentnu medicinu. Nikada nismo dobili odgovor. Mi smo slepa mrlja na rožnjači oka“, kaže Dragoš Bojanić iz Ušća, koji je u nekoliko mandata bio odbornik u Skupštini Kraljeva.

Reanomobil stigao u Kraljevo ali ne i u Ušće

Služba hitne pomoći u Kraljevu dobila je letos na poklon od ambasade SAD, reanomobil sa kompletnom medicinskom opremom u njemu. Reanomobil od opreme ima nosila, defibrilator koji spašava živote, aspirator koji je do sada bio retkost u donacijama, kardiolosku stolicu, koja je važna zbog transporta pacijenata i kod onih pacijenata koji ne mogu da leže, pneumatske udlage za traume i okovratnike.

Umesto opremljenog sanitetskog vozila, ambulanta u Ušću dobila je terensko vozilo „dačiju daster“. Kako je navedeno, poklon je Grada Kraljeva preko Saveta za bezbednost saobraćaja i „namenjeno je hitnim intervencijama u brdskim krajevima“. A Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva nije propustio priliku da danas svečano uruči ključeve.

„Ambulanta je na nivou sredine 20. veka. Sećam se da ni za renoviranje prostorija nisu dobili sredstva, već je 700 hiljada dinara obezbeđeno iz nemačke donacije. A mi pričamo o urgentnoj medicini… Umesto toga, vlast u Kraljevu maže oči meštanima Ušća pred izbore. Vozilo koje je stiglo će olakšati posao medicinskom osoblju, ali time ništa nije rešeno“, objašnjava Miroslav Baltić iz Ušća.

Ali, ne samo zbog čestih udesa, od zdravstvene nege lekara koji rade u ambulanti u Ušću zavisi skoro 7.000 ljudi, raštrkanih po selima. Ambulanta u Ušću pokriva područje od čak 400 kvadratnih kilometara, koje je uglavnom planinsko, i poređenja radi, to je kao trećina Kraljeva.

„Ušće je najudaljeniji deo Kraljeva. Sela su daleko, dislocirani smo od grada. Mnogi meštani kada im je potrebna lekarska pomoć odmah kreću za Kraljevo jer dok se lekari iz Ušća pojave, oni mogu da stignu na pola puta do bolnice“, objašnjava Bojanić.

Stanovnici ove varošice kažu da su imali u planu da pokrenu inicijativu da Ušće dobije Dom zdravlja sa hitnom službom.

BONUS VIDEO: Petoro povređenih u lančanom sudaru na Milošu Velikom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar