Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano još 17.318 građana zaraženih koronom, a preminulo je još 28 osoba.

Testirano je ukupno 36.434 ljudi. Na respiratoru je 112 pacijenta.

U utorak je u Srbiji registrovano još 18.006 građana pozitivnih na koronavirus, a preminulo je još 26 osoba. Ukupno je bilo testirano 39.740 građana. Broj ljudi na respiratoru je bio 109.

***

Broj građana koji su inficirani omikron sojem koronavirusa tri do četiri puta je veći od onog koji je zvanično evidentiran na osnovu laboratorijskih analiza, a do kraja marta biće inficirano 70 odsto populacije Srbije, ocenio je epidemiolog Radmilo Petrović.

***

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da je stvaran broj novozaraženih mnogo veći od brojeva koje nadležni saopštavaju, kao i da veliki redovi ispred kovid ambulanti i višesatno čekanje pacijenata pokazuju da naš zdravstveni sistem „kolabira“.

„Juče nije bilo 18.000 novozaraženih, već novootkrivenih, a stvarni broj novozaraženih je nekoliko puta veći. Ja bih ga stavio u raspon između 40.000 i 50.000. Ovaj soj u visokom procentu ne dovodi do klinički ispoljene slike, veliki broj zaraženih nemaju simptome, a znatan broj njih ima jako blage simptome. Takođe, mnogi kada vide koliki su redovi reše da ostanu kod kuće, tako da je stvarni broj novozaraženih neuporedivo veći“, kaže Radovanović.

***

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da će Tim za škole danas doneti odluku da li će đaci koji su sada na školskom raspustu, krenuti u škole i na koji način će se održavati nastava.

***

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da nije toliko veliki broj hospitalizovanih u odnosu na broj novozaraženih od korone i zato građani ne treba da se plaše, već samo da budu oprezni.

„Velika je zaraznost, ali oko šest odsto obolelih zahteva bolničko lečenje“, rekao je Đerlek.

***

Posle pandemije koronavirusa, Srbiju očekuje epidemija odlazaka zdravstvenih radnika, koji sa već spakovanim koferima i spremnim papirima samo čekaju da pređu granicu. Zbog otežavajućih kriterijuma za zapošljavanje u zdravstvu u Zapadnoj Evropi, koje je nametnuo koronavirus, odlasci naših lekara, a posebno medicinskih sestara, privremeno su zaustavljeni.

Međutim, prema prognozama kolega, odliv medicinskog osoblja nas tek očekuje, a gubici će biti nenadoknadivi, jer onda stvarno, neće biti nikoga da nas leči.

***

Eparhija diseldorfska i nemačka objavila je da je vladika Grigorije pozitivno testiran na koronavirus zbog čega se odmah samoizolovao.

***

Direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu dr Ljiljana Timotijević ocenila je da će „rapidno“ rasti broj novozaraženih koronavirusom.

„Radimo od sedam ujutru i već za sat vremena smo imali 30 pacijenata na pregledu“, rekla je Timotijević i dodala da raste i broj pacijenata koji imaju tešku kliničku sliku, odnosno zahtevaju odlazak u bolnicu.

***

Infektolog Dragan Delić kaže da su postojeće epidemijske mere blage i neadekvatne, da se i kao takve ne poštuju, a da odgovornost za trenutnu situaciju snosi Krizni štab.

Dodaje da ovoliki broj inficiranih stvara ogroman pritisak na zdravstveni sistem, ističući da su tvrdnje o omikron soju kao varijanti koja dovodi do blaže kliničke slike opasne i neutemeljene.

***

Bonus video – Razbijamo zablude o vakcinaciji – Nataša Bogunović: Kako teče lečenje vakcinisanih, a kako nevakcinisanih pacijenata

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar