Zoran Radovanović. Kovid. Novo Kovid opuštanje, prilog, emisija Pregled dana Newsmax Adria
Zoran Radovanović Foto: Newsmax Adria

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je u emisiji Studio N1 Live da je stvaran broj novozaraženih mnogo veći od brojeva koje nadležni saopštavaju, kao i da veliki redovi ispred kovid ambulanti i višesatno čekanje pacijenata pokazuju da naš zdravstveni sistem "kolabira".

„Juče nije bilo 18.000 novozaraženih, već novootkrivenih, a stvarni broj novozaraženih je nekoliko puta veći. Ja bih ga stavio u raspon između 40.000 i 50.000. Ovaj soj u visokom procentu ne dovodi do klinički ispoljene slike, veliki broj zaraženih nemaju simptome, a znatan broj njih ima jako blage simptome. Takođe, mnogi kada vide koliki su redovi reše da ostanu kod kuće, tako da je stvarni broj novozaraženih neuporedivo veći“, kaže Radovanović za N1.

Dodaje da je omikron soj predvidiv, i podseća da su mnoge njegove kolege upozoravale da ukoliko se Nova godina proslavlja na način na koji je proslavljena – zna se šta sledi.

„Dakle, neminovno je bilo da dođe do ovog šestog talasa, ali njegove razmere zavisile su od napšeg ponašanja“, napominje Radovanović.

Ne slaže se sa konstatacijom da zdravstveni sistem naše zemlje još uvek funkcioniše, i navodi „da ako morate da čekate šest ili osam sati, to je krajnje nehumano prema pacijentima i to znači da sistem kolabira“.

Ocenjuje da ovakva pandemija kao što je uzrokovana koronavirusom može da traje dve do tri sezone i da ćemo ovog proleća izaći iz pandemijskog perioda.

„Može da se pretpostavi da je ovo poslednji veliki talas, i pošto je stepen prokužavanja ogroman, da će se relativno brzo završiti“, istakao je Radovanović.

Smatra da će postojati manji talasi ove godine, ali napominje da će od proleća sledeće godine korona biti endemska bolest, na koju će se većina građana navići, dok će se ugrožene grupe i nadalje vakcinisati, kao što se radi sa gripom.

Ističe da je lođše vođena zdravstvena politika, da je mnogo više umrlih od onoga što su stručnjaci predviđali, kao i da se po tim brojevima nalazimo u vrhu liste zemalja sa najvećim stepenom smrtnosti od koronavirusa.

„Bugari i mi smo najgore prošli, ali tu su blizu i ostale zemlje regiona“, zaključio je Radovanović.

BONUS VIDEO Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Radovanović: Zašto treba da se vakcinišete iako opet možete da se zarazite

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare