Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano još 18.006 građana zaraženih koronom, a preminulo je još 26 osoba.

Testirano je ukupno 39.740 ljudi.

U ponedeljak je u Srbiji registrovano još 12.797 pozitivnih na koronavirus, a preminulo je još 27 osoba.

Ukupno je bilo testirano 29.443 ljudi, a na respiratorima su bila 102 pacijenta.

***
Premijerka Srbije Ana Brnabić ranije danas je najavila da će današnji broj novozaraženih biti najveći ikada zabeležen u Srbiji.

„Broj će biti katastrofalan i očekujemo da ćemo danas oboriti neslavni rekord“, rekla je Brnabić i dodala da je dobro što su „kliničke slike blaže“.

***
Zaraženi koronavirusom koji se leče kod kuće, obavezni su da budu u izolaciji sedam dana, ne 14 kao što je važilo do sada, a ovu promenu, koju je objavio Službeni glasnik, Vlada Srbije je juče usvojila. Nakon sedam dana, oboleli od kovida 19 javlja se lekaru u kovid ambulanti i izolacija se, bez testiranja – prekida, a pacijent može da se vrati na posao.

Sedam dana izolacije važi i za zaposlene u zdravstvu i ustanovama socijalne zaštite, s tim što oni sedmog dana rade PCR test. U slučaju da je negativan – vraćaju se na posao. Ako su i dalje pozitivni – ostaju kod kuće do desetog dana i bez testiranja se vraćaju na posao.

***
U kovid-bolnicama širom Srbije trenutno leži više od 2.000 pacijenata. Ta cifra je neuporedivo manja u odnosu na ranije talase kada je bilo hospitalizovano i više od 9.000 pacijenata. Omikron soj očigledno ima lakšu kliničku sliku, ali ni delta soj nije potpuno iskorenjen. Ipak, i dalje ima onih pacijenata kod kojih korona dovodi do većih komplikacija, pa je bolnički nadzor neophodan.

U bolnici u Batajnici sada leži oko 450 pacijenata, a kapacite te ustanove je oko 900 kreveta. Direktorka bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević kaže da su kliničke slike pacijenata nisu toliko teške, kao u prethodnom masovnijem talasu u oktobru.

„Dominira omikron. Uglavnom je reč o gerijatrijskoj populaciji“, konstatuje Adžić Vukičević.

***

Stručnjak za vakcine i imunizaciju doktor Dragoslav Popović i virusolog Milanko Šekler složili su se, govoreći o omikron soju koronavirusa, da „nije vreme za opuštanje“.

„Oni što mi vidimo ovih dana možda liči na sliku kako bi kraj pandemije mogao da izgleda, ali postoji mnogo nepoznanica i ne smemo se opustiti“, kaže Popović.

Šekler ističe da „moramo da prestanemo da se fasciniramo brojem novozaraženih“.

„Lekari iz Južne Afrike se slažu da se za omikron broj u delti množi sa 3 i 4. Ne moramo brojevima više, treba da se bavimo vakcinacijom. Nije bitna brojka, nego da u bolnicama ima mesta“, kaže on.

***

Bonus video – Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Radovanović: Zašto treba da se vakcinišete iako opet možete da se zarazite

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare