Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano još 12.797 pacijenata pozitivnih na koronavirus, a preminulo je još 27 osoba.

Testirano je ukupno 29.443 ljudi. Na respiratorima su 102 pacijenata.

***

U nedelju je u Srbiji registrovano još 11.248 pacijenata pozitivnih na koronavirus, a preminulo je još 26 osoba.

Ukupno je bilo testirano 25.323 ljudi, a na respiratorima je 99 pacijenata.

***

Krizni štab u petak je doneo odluku o tome da se trajanje karantina za zaražene smanji sa 10 na sedam dana. U praksi ta odluka bi, po svemu sudeći trebalo da znači završetak bolovanja i dolazak na posao već posle nedelju dana.

Kako nam je saopšteno nakon sednice Kriznog štaba, karantin je skraćen zbog lakšeg oblika oboljenja, a kako bi se građani što pre vratili na posao.

***

„Velike su šanse da je ovo kraj korone. Omikron je verovatno korak u dobrom smeru“, kaže u razgovoru za Novu virusolog dr Milanko Šekler.

Naš sagovornik smatra da je strah koji je eskalirao sa pojavom omikrona bio preteran.

„Otkazivanje letova, po meni je to bilo pogrešno.Ne treba da se štitite od virusa koji je prenosiviji, ali je manje patogen. U isto vreme u svojoj zemlji imate virus koji je mnogo patogeniji. To je bilo ishitreno“, smatra Šekler.

***

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da nema razloga za odlaganje početka drugog polugodišta u centralnoj Srbiji, budući da je do 11. januara udeo dece školskog uzrasta u ukupnom broju zaraženih koronavirusom bio tri odsto, dodavši da će se u sredu znati tačan model nastave za drugo polugodište.

***

Udruženje pedijatara Srbije preporučilo je da se na dve nedelje odloži polazak u školu na klasičan način ili da nastava bude onlajn, s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju u Srbiji i karakteristike omikron soja koronavirusa koji se, kako upozoravaju u saopštenju, mnogo brže širi i u većoj meri zahvata i decu.

***

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da Srbija ima dovoljno kapaciteta koji su namenjeni za kovid pacijente i da je za sada popunjeno oko 50 odsto.

Lončar je kazao da može da se desi da se svi kapaciteti popune za sedam dana, jer je tok pandemije nepredvidiv.

***

U Aranđelovcu, Topoli, Kniću i Lapovu, koronavirusom zarženo je preko 50 odsto testiranih građana, a u Rači čak 67 posto, pokazuju najnoviji podaci iz kragujevačkog Instituta za javno zdravlje.

***

Direktor KCS-a profesor Milika Ašanin kaže da je epidemijska situacija u Srbiji teška i da se pogoršala u poslednje dve-tri nedelje. Ističe da je porast broja novozaraženih evidentan i u Beogradu.

U poslednjih nedelju dana u prijemno-trijažnim ambulantama domova zdravlja bila je 51.000 pregleda osoba koje su došle sa simptomima respiratornog oboljenja, rekao je Ašanin.

***

Bonus video – Dr Jovanović objašnjava vezu između vakcine protiv korone i neplodnosti

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare