Foto: Arhiva/N1

"Velike su šanse da je ovo kraj korone. Omikron je verovatno korak u dobrom smeru", kaže u razgovoru za Novu virusolog dr Milanko Šekler.

Naš sagovornik smatra da je strah koji je eskalirao sa pojavom omikrona bio preteran.

„Otkazivanje letova, po meni je to bilo pogrešno.Ne treba da se štitite od virusa koji je prenosiviji, ali je manje patogen. U isto vreme u svojoj zemlji imate virus koji je mnogo patogeniji. To je bilo ishitreno“, smatra Šekler.

Novi sojevi su međusobno sve sličniji i sve se bolje preklapa zaštita, nastavlja sa optimizmom dr Šekler. Prema njegovim rečima, hospitalizacija obolelih sa delta sojem bila je pet posto, a sa omikronom je oko jedan posto.

„Prvi soj iz Vuhana se najviše razlikuje od omikrona. Pa onaj ko se zarazio u martu/aprili 2020. taj ima velike šanse da se opet zarazi. Ko je preležao delta soj, šansa da se zarazi omikronom je 30-40 posto. Ko je preležao južnoafrički soj, ima šansu oko 50 posto. Ko je prležao alfa soj, kod njega su šanse 60 posto. Onaj ko je preležao onaj prvi – Vuhanski soj, on ima čak 75% šanse da se zarazi“, navodi Šekler.

Kao dobru vest on navodi i jednu malu studiju koja je obavljena među oko 50 porodica koje su imale neki od četiri humanih korona virusa, pokušavali su da ih inficiraju omikronom. Ipak, ta zaštita koju su oni imali pokazala se kao efikasna i sprečila je infekciju omikronom.

Opširniji razgovor sa dr Milankom Šeklerom čitajte u današnjem izdanju novina „Nova“.

Bonus video: Milanko Šekler, Zoran Radovanović: „Zar je važno ko je kriv?“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare