Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano još 1.387 pacijenata pozitivnih na koronavirus, a preminulo je još 38 osoba.

Testirano je 13.767 osoba, a na respiratorima je 187 pacijenta.

U Srbiji je juče registrovano još 1.620 pacijenata pozitivnih na koronavirus, a preminulo je 39 osoba.

Testirane je bilo 14.586 osoba, a na respiratorima je bilo 197 pacijenata.

***
Od ponedeljka u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjivaće se prvi model nastave, odnosno učenici će nastavu pohađati neposredno, odlučio je Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola.

***
Mikrobiolog Milanko Šekler ocenio je da je pojava omikron soja koronavirusa po svoj prilici korak u korist populacije, a na štetu virusu, jer daje mnogo blažu kliničku sliku.

Šekler je rekao da je broj osoba zaraženih novim sojem u Južnoj Africi drastično skočio prethodnih nedelja, ali da su linije smrtnosti i hospitalizacije „potpuno ravne“.

***
U Srbiji je usporeno interesovanje za vakcinaciju protiv koronavirusa, a imunizovano je nešto više od 58 odsto građana, rekao je danas koordinator beogradskih vakcinalnih punktova Zoran Bekić.

Bekić je rekao da je treću dozu vakcine primilo nešto više od 28 odsto građana, te precizirao da su to podaci zaključno sa jučerašnjim danom.

***
Klinički farmakolog Radan Stojanović kaže, povodom toga da bi u roku od dva meseca trebalo da u Srbiji počnu da se koriste dva nova leka protiv korone – molnupiravir i pakslovid koji se mogu piti kod kuće – da to ne bi trebalo ljudima da zamagli um, pa da pomisle da nema potrebe da se vakcinišu.

Oba leka stižu iz Sjedinjenih Američkih Država. Trebalo bi da se daju u prvih pet dana bolesti. To su tablete i koriste se oralno kod kuće.

***
Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da soj korona virusa omirkon nije otkriven u Srbiji i da će verovatno stići krajem decembra.

Kon je rekao i da je potrebno vreme da se otkrije taj soj virusa, koji je do sada registrovan u oko 60 država.

***
Bonus video – Dr Tanja Adžić o „životnom ruletu“ mladih koji obole od korone

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar