Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano još 1.620 pacijenata pozitivnih na koronavirus, a preminulo je još 39 osoba.

Testirano je 14.586 osoba, a na respiratorima su 197 pacijenta.

U Srbiji je juče registrovano još 1.675 pacijenata pozitivnih na koronavirus, a preminula je 41 osoba.

Testirane je bilo 15.618 osoba, a na respiratorima je bilo 194 pacijenata.

***
U Srbiji, po podacima beogradskog medicinskog fakulteta nije registrovan soj koronavirusa omikron.

Negativan PCR test je imalo i šest osoba koje su na aerodrom „Nikola Tesla“ doputovale iz Bocvane.

***
U poslednjih 10 godina, a naročito od 2020. do danas, količina medicinskog, infektivnog otpada u Srbiji raste, pa je tokom pandemije skočila za više od 30 odsto i na godišnjem nivou sada imamo i do 10.000 tona ovog toksičnog materijala, čije nepravilno odlaganje uzrokuje širenje zaraza, tvrdi specijalista ekotoksikologije prof. dr Slobodan Tošović, u razgovoru za Novu.

Većina zdravstvenih ustanova u našoj zemlji ima ustaljen sistem za uništavanje medicinskog otpada, ali ih ne poštuju svi, niti prijavljuju njegovu tačnu količinu. Najveći problem su građani koji neodgovorno bacaju infektivni otpad, mešaju ga sa komunalnim, stvarajući tako bazu za neprestano kruženje virusa.

***
Broj pozitivnih na prisustvo koronavirusa u poslednjih 48 sati u Negotinu povećan je za 31 novoobolelog, od kojih je najmlađi pacijent novorođenče muškog pola, a najstariji muškarac od 87 godina.

***
„Stanje u Domu zdravlja u Nišu je stabilizovano“, rekao je direktor te ustanove Milorad Jerkan posle kratkog zastoja u analizama koji se dogodio u ponedeljak i utorak, zbog nedostatka reagenasa.

Da li je došlo do preko potrebne isporuke materijala ili je do „stabilizacije“ došlo na neki drugi način, nije precizirao, niti smo uspeli da saznamo u PR službi.

***

Bonus video – Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Emina Milošević objašnjava zašto korona-vakcine primamo više od jednom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar