Verica Jovanović Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Treća doza vakcine protiv Kovida-19, preporučuje se pre svega za određenu grupu stanovništva koji su u stanju imunodeficijencije, imaju oslabljen imunitet, hronične bolesti i koje se nalaze na dijalizi ili u određenim stanjima koja zahtevaju posebnu pažnju zbog lečenja hronicnih stanja, izjavila je direktorka Instituta za jvno zdravlje "Batut" Verica Jovanović.

U drugoj grupi kojima se preporučuje primanje treće doze nalaze se, navodi ona, lica koja žive u kolektivnim smeštajima kao što su Domovi za stare i zaposleni u zdravstvu, kao i radnici koji su često putnici u međunarodnom saobraćaju, a kako kaže treću dozu može primiti svaki građanin, a uslov, bez obzira na vrstu primljene vakcine, u slučaju da prošlo šest meseci od perioda revakcinacije, odnosno primanja druge doze vakcine.

„Treća doza se preporučuje prema metodološkom uputstvu koje je juče upućeno na sve Zdravstvene ustanove koje sprovode vakcinaciju na teritoriji Srbije, a definisani su i uslovi i način sprovođena imunizacije kao i ciljne populacione grupe koje treba da budu vakcinisane trećom dozom“, izjavila je Jovanović.

Jovanović ističe da su preporuke u Srbiji za sprovođenje imunizacije slične kao i u drugim zemljama sveta, a zasnovan su na preporukama iz Međunarodnih organizacija koje prate kretanje epidemije u svetu.

Jovanović objašnjava da prilikom sprovođenja vakcinacije trećom dozom može se primeniti bilo koja vakcina, tako da ograničenja ne postoje osim u slučaju Sputnjika V, kada se vakcinisani prvom dozom opet moraju primiti Sputnjik V vakcinu.

„Na teritorije naše zemlje imamo najširi spektar vakcina koji je bio dostupan od prvog dana započinjanja imunizacije. Izbori vakcina i kombinacja, je prepuštena građanima, jer mi kao sistem ni ranije nismo uticali na izbore“, rekla je direktorka i dodala da najbolji izbor je sama odluka o vakcinaciji protiv Kovida-19.

Verica Jovanovic
Verica Jovanović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kada je u pitanju sinofarm, Jovanović ističe, da su obično osobe vakcinisane tom vakcinom u situaciji da prime i treću dozu te vrste, ali ako se odluče da to bude neka druga ne postoje prepreke.

„Najvažnjije je da se treća doza doda pogotvo u pomenutim slučajevima, jer je u tim slučajevima potrebno dodatno pojačanje imunološkog sistema i odbrambenog stanja organizma, kako bi se pripremio za predstojeće sezone gripa i talase koronavirusa“, podseća direktorka.

Jovanović navodi da novi talas je karakterističan brzim podelama virusa i ubrzanim povećanjem broja zaraženih, a jedna osoba može sada da zarazi sedam osoba, što je osobina za delta vrstu virusa, pa je u skladu sa time i doneta odluka o trećoj dozi.

Imunizacija ranjivih ciljnih grupa, kaže ona, obavlja se u Kanadi, Emiratima, Francuskoj, Turskoj, Mađarskoj i Izraelu i prateći upravo širenje epidemije u svim ovim zemljama dolazi se do zaključka da treća doza deluje.

„Najviše vakcinisanih stanovnika je u Beogradu, gde se ističu par opština: Stari Grad, Vračar, Savski Venac, gde prema podacima Batuta, procenat vakcinisanih prelazi 75 odsto, a gradovi Niš, Kragujevac, Novi Sad su dostigli procenat između 40 i 50 odsto vakcinisanih građana“, rekla je Jovanović.

Dodala je da je najmanje vakcinisanih u Novom Pazaru, Tutinu, Lajkovac i u opštinama Kolubarskog okruga, a da je cilj da se edukacijom motivišu građani tih oblasti kako bi se priključili kolektivnoj imunizaciji.

Četvrti talas je stigao u Srbije ranije nego što se to očekivalo i prema rečima direktorke Jovanović, on nije izolovano stigao kao novi talas Kovida 19, već je u toku u svim zemljama sveta.

„Prema podačima različitih Međunarodnih organizacija novi soj se jako brzo širi i umnogome zarazniji, ali manji broj ljudi je hospitalizovanih i najčesće obolevaju mlađe osobe. Bez obzira na to ko je inficiran plućne slike su nešto lakše“, rekla je direktorka.

Jovanović upozorava da ako se broj inficiranih drastično poveća može se očekivati da će 10 do 15 odsto zaraženih zahtevati bolničko lečenje.

Bonus video – Predrag Kon o delta soju 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)