dr Verica Jovanović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Direktorka Instituta za javno zdavlje "Batut" Verica Jovanović izjavila je da vakcinisanje dece trećom - buster dozom trenutno nije praksa ne samo u Srbiji nego ni u svetu i da tako ostaje do daljeg.

Ona je rekla za RTS rekla da je u Srbiji mali broj dece vakcinisan, ali da se nastavlja vakcinacija mladih od 12 do 18 godina.

Govoreći o epidemijskoj situaciji u Srbiji, navela je da podaci o broju inficiranih u školama, odnosno u populaciji tog uzrasta, pokazuju da deca mogu da krenu u školu.

„Analizom epidemiološke situacije u ovom trenutku možemo reći da je sasvim dozvoljeno i prihvatljivo pohađanje nastave u školama. Podaci koji govore o broju inficiranih u školama, odnosno u populaciji dece tog uzrasta ukazuju da đaci mogu da krenu u školu i ona sutra polaze u školu po klasičnom modelu nastave“, navela je Jovanović.

Ona je rekla da novi soj virusa – omikron, otkriven u Južnoj Africi, nije ušao u Srbiju.

„Njegova osnovna karakteristika je da može da dovede do ponovne infekcije osoba koje su već preležale kovid u prethodnom periodu, i postoje pretpostavke da može da zaobidje imunitet. Zato postoji velika predrostrožnost i apeluje se na primenu svih zaštitnih mera i na praćenju svih onih ljudi koji dolaze sa teritorije Južne Afrike i zemalja koje su u okruženju“, istakla je Jovanović.

Bonus video: Nova.rs vas edukuje – vakcinacijom protiv zabluda i koronavirusa

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar