Foto: Shutterstock/Mirko Kuzmanovic

U Boru su preminule dve osobe pod posledice zaraze koronavirusom, a jedna od njih je direktor jednog komunalnog preduzeća, potvrđeno je za portal Nova.rs u Štabu za vanredne situacije u Boru.

Direktor jednog komunalnog preduzeća (43) u Boru preminuo je danas od korona virusa. On je jedna od dve žrtve korona virusa u ovom gradu, a lečen je u Kliničkom centru Niš, potvrđeno je za portal Nova S u Štabu za vanredne situacije Bor.

“Nažalost, od posledica korona virusa preminula su dva naša sugrađanina i, pre svega, želim da izrazim duboko saučešće porodicama preminulih. Jedan od njih je naš kolega, čovek koji je sve nas zadužio svojim radom, svojom energijom, znanjem i dobrotom, veliki borac koji je podlegao borbi protiv virusa korona” rekao je na konferenciji za medije gradonačelnik Aleksandar Milikić.

U Boru je ukupno zaraženo 75 osoba, čekaju se rezultati za još 57 testiranih, a ukupno je izlečeno troje ljudi. Do sada je u ovom gradu testirana 331 osoba.

Gradonačelnik Bora je rekao da nema precizne podatke koliko je radnika kompanije Ziđin Bor Copper izolovano, ali je prema njegovim saznanjima to veliki broj.

“Prema našim podacima, na korona virus pozitivna su samo dva radnika te kompanije, koja je, kako je rekao, preduzela sve neophodne mere da se zaraza ne raširi među zaposlenima”, kaže gradonačelnik Milikić.

Zdravstvene institucije na teritoriji grada posetili su ruski vojni epidemiolozi i izvršili procenu i analizu epidemiološke situacije. Ekspertski tim Ruske federacije upoznao se sa organizacijom rada i algoritmima koji se primenjuju u borskom Domu zdravlja i Opštoj bolnici i dao preporuke za dodatne protivepidemiološke mere.

“Testiranje se vrši u potpunosti u skladu sa propisanim algoritmima i procenama epidemiologa. Na teritoriji grada se sprovodi kompletna procedura testiranja osoba koje zadovoljavaju kliničku sliku prisustva virusa i izolacije osoba koje su bile u kontaktu sa osobama pozitivnim na virus” kaže dr Goran Joksimović, direktor Opšte bolnice u Boru.

U Borskom okrugu pored Bora, porast zaraženih beleži se u Kladovu za dve osobe i do sada je u ovom gradu zažareno 15 osoba. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje “Timok” testirano je ukupno 109 osoba a očekuju su rezultati još 19 pacijenata.

– Jedan od zaraženih iz ove opštine koji se nalazio u KC Niš, posle dva negativna testa pušten je na kućno lečenje – kažu adležni iz Opštinskog štaba za vanredne situacije.

I u Negotinu je registrovan jedan novi slučaj zaraženih korona virusom, a u ovom gradu ukupno je testirano 100 lica, a do sada pozitivne rezultate imalo je 6 osoba.

U opštini Majdanpek testirano je 26 lica i nema novih slučaja zaraze, dok se očekuju rezultati za još dva pacijenta.

“Jednog pacijenta poslali smo na Odeljenje infektivne klinike u Zaječaru i očekujemo njegove rezultate testa”, kaže dr Dragan Fudulović, direktor Doma zdravlja “Dr Veroljub Cakić” Majdanpek.

Na području Zaječarskog okruga, u samom Zaječaru registrovan je jedan novi slučaj zaraženih, a ukuno je 27 osoba pozitivno. U ovom gradu testirano je 166 osoba i očekuje se još 16 rezultata.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje “Timok” u Boljevcu je zabeleženo dvoje novoobolelih osoba, a ukupno je pozitivno 18 ljudi. U ovoj opštini testirano je 79 osoba a očekuje se obrada još 13 rezultata.

U opštini Knjaževac nema novih slučajeva, a od 110 testiranih, zaraženo je 19 osoba.