Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U Opštoj bolnici u Majdenpeku je preminuo pacijent, star 89 godina, zaražen koronavirusom, potvrđeno je portalu Nova.rs u opštinskom Štabu za vanredne situacije. Reč je o prvoj žrtvi virusa u ovom gradu.

„Pacijent je primljen sa upalom pluća u petak, kada mu je i urađen test na koronavirus. Rezultati su stigli danas u podne ( i bili su pozitivni, ali je pacijent preminuo u subotu uveče“ kaže  dr Dragan Fudulović, direktor Doma zdravlja „Dr Veroljub Cakić“ u Majdanpeku i član Štaba za vanredne situacije.

Prema njegovim rečima pacijent je bio nepokretan više godina sa pratećim bolestima.

„S obzirom da je pacijent nepokretan već nekoliko godina, smatramo da je virus dobio od nekog od ukućaja koji su mogli da se kreću. Zbog toga su danas po hitnom postupku urađeni testovi troje članova porodice. Čekamo rezultate“ navodi dr Fudulović.

Nakon utvrđenih rezultata medicinski radnici koji su bili u kontaktu sa pacijentom stavljeni su u kućnu izolaciju.

„Što se tiče Doma zdravlja u izolaciji će biti dva lekara i dva tehničara Hitne službe koji su bili u kontaktu sa pacijentom, nakon čega će biti testirani. U objektima naše zdravstvene ustanove sprovode se sve najoštrije mere, postavljen je sanitarni kordon koji na samom ulazu u zgradu. Svima se meri temperatura i dezinfikuje ruke, takođe ulazak je moguć samo uz zaštitnu opremu“ kaže dr Fudulović.