korona u srbiji
dr Mirsad Đerlek Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek ocenio je da su predstojeći praznici, počevši od proslave Svetog Nikole, veliki izazov kada je u pitanju dalje širenje virusa i pozvao građane da izbegnu svaki međusobni kontakt koji nije neophodan.

„Mere su počele da daju rezultate ali nas čeka vrlo ozbiljan izazov – proslava Svetog Nikole, dolazi Božić, Nova godina, gde će biti mnogo kontakata“, rekao je Đerlek za TV Pink.

Kako je naveo, bitno je da građani Srbije znaju da neće biti govora o policijskom času ili uvođenju vanrednog stanja.

„Zaista će biti velika odgovornost na Kriznom štabu da se donesu prave odluke koje će zaštiti zdravlje građana, što je broj jedan, ali se mora voditi računa da li će mere ugroziti životni standard građana“, rekao je Djerlek na pitanje da li će biti ublažene mere.

On je naveo da je epidemiološka situacija vrlo ozbiljna i opasna, a šta će se dešavati u naredne tri, četiri nedelje, zavisi od toga kako će se građani ponašati za vreme predstojećih praznika.

„Ako to ne shvatimo ozbiljno, posledice ćemo videti odmah posle Nove godine“, rekao je Đerlek.

On je naveo da će sutra biti otvorena kovid bolnica u Kruševcu, koja je uz bolnicu u Batajnici, došla „u pravi čas jer je zdravstveni sistem prenapregnut do krajnjih ivica“.

Napominjući da je „vakcina spas, a korona zlo“, on je poručio onima koji ne veruju u opasnost epidemije da se „okanu teorija zavare“.

On je rekao i da vakcina nije „čarobni štapić“ i da će i posle vakcinisanja građani morati da nose maske i drže fizičku distancu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar